ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΑ... ΘΑΥΜΑΤΑ

 

Μια θρησκεία που βγαίνει στο σεργιάνι να κάνει καριέρα έχει ανάγκη τα θαύματα. Τα πιο σωστά και τα πιο ηθικά πράγματα να διδάσκει για να επιβληθεί θα κάνει τα μαγικά της, τα ταχυδακτυλουργικά της. Επειδή απευθύνεται στην αμορφωσιά, αλλά και την επαρχιακή πονηράδα του κοσμάκη. Ναι, μεν ο χάλιας της αρχαιότητας και των ύστερων αιώνων έχει σφοδρή επιθυμία να πιστέψει, αλλά με το δήθεν θαύμα που θα δει, που θα ακούσει. έγινε πελάτης στο μαγαζί.

Θαύματα γινόντουσαν, δηλαδή τα φανταζόντουσαν για θαύματα κάποια περίεργα οράματα, ονείρατα, και πριν εμφανιστούν εβραϊσμός, βουδισμός, χριστιανισμός, μουσουλμανισμός. Και δεν έχουν σταματήσει μέχρι σήμερα εικόνες να δακρύζουν, να ματώνουν, να μετακινούνται, άρρωστοι να θεραπεύονται, άγιοι να στέλνουν μηνύματα σε αφελείς.

Πανδημία; Ο Θεός τιμωρεί. Κάποιος άγιος βγάζει περδίκι από την εντατική όποιον γουστάρει, όχι όλους. Αν θεραπευτούν όλοι οι ασθενείς, τότε ποιος θα πιστέψει το... θαύμα; Οι θεοί και οι άγιοι πάντα έστελναν λιμούς και καταποντισμούς, αλλά όταν επενέβαιναν στα γήινα η χάρη τους ήταν για πάρτη ενός.

Το παπαδαριό αγιοποιεί κάποιους. Ανέκδοτο. Δεν το κάνει για να επιβραβεύσει ένα καλό ανθρωπάκι, αλλά για να ντοπάρει το δόγμα. Να μη σβήνει ο μύθος. Όπως η πατρίδα και η πολιτική ιδεολογία έχουν ανάγκη από ήρωες, από σούπερμεν. Όπως η ομάδα στο ποδόσφαιρο έχει να επιδείξει τους παίκτες-σημαία.

Με την αγιοποίηση γίνονται και... λάθη. Έχουν γίνει, δηλαδή. Γκέλες χοντρές. Επειδή δεν αποφασίζει ο Θεός ποιος είναι άξιος να αγιοποιηθεί, αλλά η εκκλησία. Ο άγιος, λοιπόν, τελικά αποδεικνύεται κάθαρμα του κερατά, σεξουαλικά ανώμαλος ή κοινός απατεώνας, οπότε; Ε, μετά από χρόνια η Εκκλησία θα μας πει ''Γράψε λάθος''. Άκυρον η αγιοποίηση του. Όπως ένας εθνικός ήρωας, μετά το θάνατό του να αποδειχθεί ότι ήταν προδότης της πατρίδας.

Για να αγιοποιήσει κάποιον η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αυτός ο κάποιος απαραιτήτως πρέπει να έχει κάνει δύο θαύματα, όχι ένα. Γιατί δυό; Δεν ξέρω, ούτε μ’ ενδιαφέρει να μάθω. Πιθανόν το ένα θαύμα να είναι... τυχαίο, γι’ αυτό να μην πιάνεται για κανονικό.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ... ΑΓΙΟ