Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ

 

Ο Ηλίας Μπαζίνας δεν έγραφε στη φυλλάδα ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες της Ελλάδος. Να μην τις μάθει ο κόσμος. Αν ήταν δυνατόν να τις σβήσει από το χάρτη, να συνεχίσουν να υπάρχουν στην πλάση, αλλά να 'ναι κρυφές και άγνωστες από τους καλοκαιρινούς τουρίστες. Ο Σίμος, η παραλία στην Ελαφόνησο, τούτος ο επίγειος παράδεισος πως να προστατευτεί από τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά ποτήρια του καφέ;

Πριν χρόνια πολλά βρέθηκα σ' εκείνο τον μαγικό τόπο, όχι συστημένος, περαστικός ήμουνα, από τύχη, από σπόντα, και δεν άντεχα να βλέπω τριγύρω μου. Τη βαρβαρική επίθεση των λουομένων, κυρίως νέων ανθρώπων, 20-30 χρονών, να κανιβαλίζουν την παρθενικότητα του Σίμου. Να σβήνουν τσιγάρα στην κατάλευκη ψιλή άμμο, να εγκαταλείπουν αποφάγια και φιάλες νερού στα γαλαζοπράσινα διάφανα νερά. Λες και προτίμησε να ξαλαφρώσει από τα χοντρά και τα ψιλά κάποιος όχι στην τουαλέτα πολυτελούς σουίτας, αλλά στο κρεβάτι με τα μεταξένια σεντόνια.

Είναι τόσο δυνατή η φυσική ομορφιά στον Σίμο που- χωρίς να έχεις γυρίσει τον κόσμο όλο- σκέπτεσαι πως αυτή είναι η καλύτερη παραλία του πλανήτη.

Το 1850, σα σήμερα 6 Ιουλίου, η Ελαφόνησος των 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων, προσαρτήθηκε και επίσημα στην Ελεύθερη Ελλάδα. Ήταν υπό τον έλεγχο των Άγγλων, όπως και τα Επτάνησα, από το 1809 και το 1828 ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας νταηλίκι έκανε ελληνικό το νησάκι. Οι Άγγλοι αντέδρασαν, απέκλεισαν λιμάνια, και τελικά έκαναν πίσω όταν επενέβησαν Γάλλοι και Ρώσοι.

Το νησί των ελαφιών με 600 κατοίκους βρίσκεται νοτιοανατολικά της Πελοπονήσου και ο Σίμος είναι (φώτο) η δίδυμη αδελφή με την παραλία Σαρακήνικο.

Διαβάστε ακόμα:

Η ''ΜΑΧΗ'' ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ