ΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

 

Σα σήμερα το 2019 πέθανε στα 94, ο μεγάλος Έλληνας γλύπτης, γνωστός ως Τάκις, στο όνομα Παναγιώτης Βασιλάκης. Παγκόσμιος καλλιτέχνης. Αξίζει να εκδοθεί βιβλίο με περιεχόμενο την ελεύθερη σκέψη του. Τι, δηλαδή, έχει πει κάθε φορά που άνοιγε το στόμα του.

Κάνω αυτό που δεν συνηθίζω διότι δεν είναι έντιμο. Να χρησιμοποιώ ξένο κείμενο χωρίς να αναφέρω το μέσο και τον δημοσιογράφο. Όσα στη συνέχεια διαβάσετε, από συνέντευξη του Τάκις, υπάρχουν στο αρχείο μου, αλλά δεν είχα φροντίσει να συγκρατήσω τη πηγή. Ούτε και την ημερομηνία της δημοσίευσης, αν έχει κάποια σημασία. Οι σπουδαίες κουβέντες αντέχουν στο χρόνο.

''Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη… '', είχε πει ο Τάκις. Ποιο, δηλαδή; ''Σκάνδαλο ο πρωθυπουργός να διορίζει συγγενείς. Αλλά εμείς είμαστε οι αρχαίοι Έλληνες... ''. Τι θα πει αυτό;

''Σισιλιάνοι, η οικογένεια, όπου μαφιόζοι είναι όλοι τους. Ο Νονός τι είναι; Κρατάει τα πόστα και τα μοιράζει αυτός. Βέβαια, δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο ακόμα, κι ελπίζω να μην φτάσουμε. Αλλά λειτουργούμε με την οικογένεια. Προσβολή π.χ. να έχεις ξάδελφο αρχιτέκτονα και να μη χρησιμοποιήσεις αυτόν.

Αν παραλληλίζω την ελληνική οικογένεια με την Μαφία; Ιστορικά είμαστε ο πυρήνας της μαφίας, η οικογένεια της οικογένειας. Λέγεται ακριβώς οικογένεια, la famiglia. Οι Έλληνες της νότιας Ιταλίας, μετά την κατοχή των Ρωμαίων, προκειμένου να προστατευθούν, έκαναν κράτος εν κράτει, συσπειρώθηκαν στην οικογένεια όσο ποτέ. Υπ’ όψιν ότι οι Έλληνες ήταν οι πιο μεγάλοι αιμομείκτες, βρέθηκαν δέκα χιλιάδες τέτοια συμβόλαια αιμομεικτικών γάμων. Το έκαναν για να βαστήξουν τα πόστα, γιατί τότε το πόστο ήταν κληρονομικό.

Αν είμαι σίγουρος γι’ αυτά που λέω; Εγώ είμαι επιστήμονας, όταν λέω κάτι, ξέρω πολύ καλά τι λέω. Έχω κάνει έρευνα. Και να μη σοκάρεται κανείς επειδή η μαφία είναι εγκληματική οργάνωση. Στις περισσότερες τραγωδίες, ο Οιδίπους, η Ηλέκτρα, η Κλυταιμνήστρα, όλοι είναι μια οικογένεια. Βέβαια, σήμερα δεν υπάρχουν δράματα οικογενειακά, όπως στην αρχαιότητα.
Στην πολιτική σκηνή τουλάχιστον προβάλλεται ένα μοντέλο ''άγιας οικογένειας''. Εμφανές είναι αυτό στην οικογένεια Μητσοτάκη, ο οποίος μη ξεχνάς είναι Κρητικός… (Σημείωση: Αναφέρεται στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη). Ήταν πολύ αιμομείκτες στην αρχαιότητα οι Κρητικοί. Ιστορικά όποιος θέλει ας με αντιμετωπίσει. Όπως ο Παπανδρέου, και ο Μητσοτάκης έχει βάλει την οικογένεια σε πόστα. Αισθάνεται πιο ασφαλής όταν δίνει ορισμένα πόστα στους δικούς του. Είναι ζήτημα ελληνοσισιλιάνικο… ''.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ και το κείμενο για τον Τάκις με τίτλο  ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ!