ΔΡΑΜΑ ΛΕΣΒΙΑΚΟ, ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΕΡΩΤΙΚΟ..

 
Ψάχνεται η βιομηχανία του κινηματογράφου. Ιστορίες μας λένε οι ταινίες, αλλά είναι δύσκολο να μην επαναλαμβάνονται, να μην περιστρέφονται επί της ουσίας στο ίδιο μοτίβο. Αυτό που ξεχωρίζει, τελικά, δεν είναι τόσο η ιστορία όσο πως την παρουσιάζει η τέχνη του σκηνοθέτη. Να το πω διαφορετικά. Δώσε το σενάριο σε δυο σκηνοθέτες να γυρίσουν την ίδια ταινία με τους ίδιους ηθοποιούς. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Δυο διαφορετικές ταινίες. Ίδιες σκηνές, ίδιοι πρωταγωνιστές, αλλά διαφορετικά πλάνα, διαφορετικός ρυθμός, διαφορετική κινηματογραφική ανάγνωση από τον θεατή.
Πάει για μεγάλα πράγματα η ταινία Ammonite του 2020, που ακόμα δεν βγήκε στις αίθουσες. Πρόκειται για λεσβιακό δράμα, όπως λέμε ερωτικό δράμα, αισθηματικό δράμα, προσφυγικό δράμα, αστυνομικό δράμα. Κατ΄αρχήν τους δυο βασικούς ρόλους κρατάνε δυο ηθοποιάρες. Η πολυβραβευμένη 45χρονη Αγγλίδα Καίητ Ουίσλετ και η 26χρονη Ιρλανδοαμερικάνα Σαόιρς Ρόναν (φώτο), οι οποίες χωρίς να ντουμπλάρονται εμφανίζονται γυμνές στις μεταξύ τους σεξουαλικές σκηνές.
Η επιτυχία είναι πως δουλεύει η κάμερα. Η μαγκιά είναι μη φανεί τσόντα, κάτι χυδαίο, αλλά να χαρακτηριστεί απαραίτητο, αναγκαίο στην ταινία το λεσβιακό σεξ και να μοιάζει κουλτουριάρικο. Τα συγκεκριμένα λεσβιακά πλάνα τα πήραν επάνω τους οι δυο κυρίες, αυτές οι ίδιες τα ''σκηνοθέτησαν'' για να είναι περισσότερο ρεαλιστικά και καθόλου χυδαία.
Τι θα πει Ammonite, αυτός είναι ο τίτλος του φιλμ; Προέρχεται από την ελληνική λέξη Αμμωνία. Δεν πρόκειται, όμως, για το συστατικό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πολλών φαρμάκων. Στα ελληνικά αμμωνιτοειδή είναι τα χιλιάδες σκουλήκια της θάλασσας με κέλυφος. Στο έργο, η Καίητ Ουίσλετ είναι παντρεμένη παλαιοντολόγος στην Αγγλία του 1840, ερευνήτρια αμμωνιτοειδών οργανισμών και ερωτεύεται την βοηθό της.
Διαβάστε ακόμα

ΝΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΨΥΧΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ