ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΜΕ ΑΠΟΝΤΕΣ ΤΟΥΣ… ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ

 

Μένεις ξερός. Η επιτροπή γιορτασμού της Επανάστασης του 1821 παρουσίασε ένα πολυέξοδο βίντεο κλιπ πέντε λεπτών, στο οποίο… ξέχασαν την Επανάσταση. Ε, έχουν μια δικαιολογία οι αρμόδιοι της Επιτροπής και οι δημιουργοί του βίντεο, αν σκεφθεί κανείς ότι πέρασαν 200 χρόνια.

Επανάσταση σημαίνει ξεσηκωμός. Ξέσπασμα από τη σκλαβιά. Σημαίνει αίμα. Μάχες. Σφαγές. Νίκες, ήττες, προδοσίες, πονηριές.  

Στο φιλμάκι για το 1821 δεν συνδέεται με το 1821. Είναι δυνατόν; Κι όμως! Παγκόσμια πρωτοτυπία. Να φτιάχνεται κάτι για ένα συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός και το καλλιτεχνικό προϊόν που παρουσίασε η Επιτροπή για την επέτειο του 1821 να μην αναφέρεται στην ελληνική επανάσταση. Ούτε ίχνος, ούτε υποψία.Καμιά φουστανέλλα, κανένα καριοφίλι, κανένας Τούρκος. Λες και δεν υπήρχε εχθρός. Απίθανο. Αδιανόητο.
Κάποιοι χορεύουν και τραγουδάνε τη σύνθεση του Διονύση Σαββόπουλου ''Ας κρατήσουν οι χοροί... ''. Σε μια εκτέλεση που ταιριάζει θεματικά σε δεκάδες άλλα γεγονότα σύγχρονα, οπωσδήποτε όχι στο συγκεκριμένο 1821. Και πέντε λεπτά τι παίζει τούτη η επετειακή πλαστογραφία; Η εντύπωση στον θεατή είναι ότι μαθητές τελειόφοιτοι σχολής μπαλέτου δίνουν εξετάσεις για να πάρουν το πτυχίο τους, Μια εικόνα μουσικοχορευτικής παράστασης του σήμερα. Καμιά σχέση με παρελθόν, καμιά προσπάθεια παραπομπής στην εποχή του 1821.

Διαβαστε ακομα:

ΠΕΛΑΤΗ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΟΧΙ ΒΕΛΗΓΚΕΚΑ