ΕΝΑ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΚΟΚΑΛΟ Η... ΑΠΟΔΕΙΞΗ

 

Τον άρπαζε ο λευκός τον αράπη, τον μελαψό, τον σκούρο, τον κιτρινιάρη, από Ασία και Αφρική, από Νότια Αμερική ή απ’ όπου αλλού τον τσάκωνε και τον στρίμωχνε στη σκλαβιά. Με νόμους και αλυσίδες διότι οι όπου ιθαγενείς είναι φυλές κατώτερες και προορισμένες από τον Θεό να υπηρετούν τον γαμιά του πλανήτη, τον λευκό άνθρωπο.

Πόσοι στην Ελλάδα έχουν ακουστά το όνομα Μάργκαρετ Μηντ; Μιλάμε για τεράστιο άτομο. Ανθρωπολόγος η κυρία, Αμερικάνα, γεννήθηκε Δεκέμβριο του 1901 και αφιέρωσε την ύπαρξη της όλη στην έρευνα σχετικά με την επιστήμη της. Πρόλαβε να κάνει τρεις γάμους, και οι τρεις άντρες που παντρεύτηκε ήταν ανθρωπολόγοι κι αυτοί.

Η εν λόγω κυρία, η περισσότερο διάσημη στην εποχή της, δεν σταμάτησε ποτέ τα ταξίδια προκειμένου να μελετήσει ανθρώπους… διαφορετικούς και άλλους πολιτισμούς εκτός το ''δικό μας'', τον δυτικό. Και διαπίστωσε, και επέβαλε στην παγκόσμια ανθρώπινη κοινότητα, ότι δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες φυλές. Ότι δεν υπάρχουν φυλετικές και κοινωνικές διαφορές. Μαλακίες σκέτες είναι όσοι ισχυρίζονται τα δικά τους.

Η Margaret Mead  πέθανε 15 Νοεμβρίου, σα σήμερα το 1978. Ένα από τα βιβλία της, εκείνο σχετικά με τις φυλές της Νοτίου Αμερικής, έγινε παγκόσμια επιτυχία εκδοτική. Κάποτε ρώτησαν την Μαργαρίτα ''Ποιο είναι εκείνο που κατ’ αρχήν χαρακτηρίζει έναν πολιτισμό;''. Και εκείνη απάντησε:

- Αν σπάσει το μηριαίο οστούν σ’ έναν άνθρωπο και εκεί που ζει έχουν βρει τον τρόπο να το θεραπεύσουν, τότε αδίστακτα έχουμε την απόδειξη ότι αυτή η κοινωνία είναι ήδη σε διαδικασία πολιτισμού. Γιατί κανένας άνθρωπος δεν επιβιώνει με σπασμένο μηριαίο.

Διαβασε ακομα:

ΑΣ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΣΒΕΡΚΟ ΤΟΥ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ…