Η ΠΙΣΤΗ ΓΕΝΝΑΕΙ ΚΟΤΣΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ… ΑΠΙΑΣΤΕΣ

 

Θρησκεία, ο χώρος του παραμυθιού. Του απίθανου. Της πνευματικής ασυδοσίας. Ότι θέλει λέει ο καθένας. Χωρίς αποδείξεις. Χωρίς επιχειρήματα. Εκτός λογικής. Και είναι μάταιο να σταθεί κανείς με διάλογο, με λόγο, απέναντι στα δήθεν ουρανοκατέβατα της θεούσας. Του θρησκειόπληκτου. Του βαρεμένου πιστού, ο οποίος βέβαια δεν πιστεύει τίποτα το συγκεκριμένο, το ορατό, το χειροπιαστό.

Η πίστη, άλλωστε, βασίζεται στο φόβο ή την ελπίδα και την αυθαίρετη ερμηνεία ή εξήγηση που δίνει στα ιερά κιτάπια του δόγματος του, το οποίο επέλεξε ο πιστός πριν ακόμα γεννηθεί.

Τον κορονοϊό τον είχε προφητεύσει ο Αστερίξ, αυτό ισχυρίστηκε μητροπολίτης από την Κύπρο. Είναι δυνατόν να ειπωθεί τέτοια μπαρούφα; Το ερώτημα είναι ανόητο. Η θρησκεία, η κάθε θρησκεία είναι κάργα στις μπαρούφες. Μπαρούφα, ξεμπαρούφα, έχει μια βάση αυτό που είπε ο παπάς για τον Γαλάτη μυθιστορηματικό ήρωα του πασίγνωστου κόμικ. Ο Άστεριξ είπε την αλήθεια για την πανδημία που μας προέκυψε, όχι ο Οβελίξ.

Αναρωτιέται ο αφελής πιστός. Μα, είναι δυνατόν μητροπολίτης να πετάει τέτοια κοτσάνα; Δεν έχει καταλάβει ο δυστυχής πιστός. Με τις κοτσάνες καλλιεργούν την πίστη οι αξιωματούχοι της εκκλησίας. Κοτσάνες λέω, όχι απατεωνιές. Εγώ χαρακτηρίζω κοτσάνες αυτά που εκείνοι τα πιστεύουν, τα νοιώθουν αλήθειες της πίστης τους.
Δθιαβαστε ακομα:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ