ΣΤΗ ΜΟΔΑ ΚΑΙ Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ ΡΟΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

 
Είμαστε αυτό που είμαστε. Δεν υπάρχει τίποτα στους αιώνες των αιώνων να αλλάξει και στο πιο ελάχιστο τη φύση του ανθρώπου. Αυτή είναι η υπέρτατη αλήθεια. Είμαστε αυτό που είμαστε. Επειδή έτσι πλαστήκαμε. Θρησκείες, ιδεολογίες, κοσμοθεωρίες, φιλοσοφίες, οι όποιες διδαχές απλά λέγονται. Δεν φτουράνε στον άνθρωπο. Δεν ''πιάνουν''. Με τίποτα. Γιατί; Είπαμε. Είμαστε αυτό που είμαστε.

Αν ο άνθρωπος ήταν καλός, τέλος πάντων αν έπαιρνε χαμπάρι τι είναι το καλύτερο γι’ αυτόν, τότε θα άλλαζε. Θα διορθωνόταν.

Ο καθένας, όμως, που θαρρεί πως έχει κάτι να πει, κάτι να προτείνει, δεν κωλώνει. Το πετάει και αποσπάει τα συγχαρήκια και τα μπράβο. Αποτέλεσμα δεν βγαίνει, όμως. Ο άνθρωπος είναι αυτός που ήταν, από την ίδια πάστα του πρωτόπλαστου.

Η κυρία Αρουντάτι Ρόι. Σπούδασε αρχιτέκτονας, αλλά έγινε συγγραφέας. Και με το πρώτο της βιβλίο πριν 25 χρόνια, το Ο Θεός των Μικρών Πραγμάτων, έκανε το μπαμ. Εγκατέλειψε την αρχιτεκτονική και με τη συγγραφική της επιτυχία άλλαξε η ζωή της. Δεν άλλαξε τη ζωή των άλλων, ούτε άλλαξε τους δυο άντρες που παντρεύτηκε. Μόνον τους αντικατέστησε.

Τι μας λέει η πολυβραβευμένη Ινδή συγγραφέας Ρόι για το παγκόσμιο πρόβλημα του covid-19; ''Η σκέψη μας είναι ανήσυχη και αποζητά να επανέλθει στην κανονικότητα. Αγωνίζεται ο άνθρωπος να υφάνει το παρελθόν με το μέλλον και αρνείται να συμβιβαστεί στην ιδέα ότι είναι κατεστραμμένο το παρελθόν. Ελπίζουμε βεβαίως. Η πανδημία να γίνει πύλη ανάμεσα στον κόσμο που ξέραμε και σ’ εκείνον που μας περιμένει. Είμαστε ικανοί να κουβαλήσουμε το κουφάρι των προκαταλήψεων και με λίγες αποσκευές να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο''.

Η Ρόι γεννήθηκε το 1961, σα σήμερα 24 Νοεμβρίου. Είναι πια ακτιβίστρια στα θέματα της μόδας στον καιρό μας. Υπηρετεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο δεύτερος σύζυγος της, πρώην κι αυτός, είναι σκηνοθέτης και σε μια ταινία του πρωταγωνίστησε ως ηθοποιός. Στο ρόλο μιας βοσκοπούλας.

 Διαβαστε ακομα:

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΥΧΑ ΣΤΙΧΟΥΣ