ΛΑΜΟΓΙΟ Ο ΤΕΛΩΝΗΣ, ΨΕΥΤΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΣ Ο ΦΑΡΙΣΑΙΟΣ

 
Του Τελώνου και του Φαρισαίου σήμερα Κυριακή, αρχή Τριωδίου, που κανονικά ξεκίνησε από χθες το βράδυ, κι ας κάνουμε μια ξεπέτα. Το Τριώδιο κρατάει μέχρι το Πάσχα και προετοιμάζει τον πιστό πνευματικά για την Ανάσταση. 
“Αλλοίμονό σας, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές...” τους φοβέριζε ο Χριστός. Ποιοι ήταν οι Φαρισαίοι; Λόγιοι άνθρωποι, με ανησυχίες θεολογικές και φιλοσοφικές. Απ' αυτή την τάξη των Εβραίων, των Φαρισαίων, έβγαιναν οι γραμματιζούμενοι, οι γραφείς, οι γραμματικοί.
Ο Τελώνης; Αυτός που δουλεύει στο τελωνείο. Ο τελωνειακός υπάλληλος στα σύνορα. Ο αρμόδιος κρατικός λειτουργός που ορίζει τον φόρο, το δασμό που θα καταβληθεί σύμφωνα με τα εμπορεύματα που μεταφέρουν οι γκαμήλες. Απατεώνας ο κύριος, δηλαδή.

Πασάρεις στη ζούλα το πακετάκι στον τελώνη και καθάρισες. Αντί για 500 τόπια ύφασμα πληρώνεις σα να έκανες 50 εισαγωγή.. Απ' εκεί βγήκε το Τελώνιον, το πονηρό πνεύμα. Το δαιμόνιον.

Άλλη κουφάλα ο Φαρισαίος, ο δήθεν νομοταγής, ευσεβής, ευλαβής. Δεν εκπροσωπούσαν την κατεστημένη εβραϊκή θρησκεία οι Φαρισαίοι, ανήκαν σε αίρεση και μπαλαμούτι το έπαιζαν ηθικοί. Ξεχώριζαν, όμως, γιατί μελετούσαν τις γραφές και με τους γεροντότερους ερμήνευαν σούπερ σχολαστικά τα ιερά βιβλία.

Στο Κατά Λουκάν ευαγγέλιο φέρεται ο Ιησούς να σπηκάρει την εξής παραβολή: Ένας Φαρισαίος κι ένας Τελώνης εισέρχονται στο ναό να προσευχηθούν. Ο πρώτος, από τέτοια θέση για να τον βλέπουν όλοι, άρχισε το παραμύθι. “Σ' ευχαριστώ, θεέ μου..., εγώ δεν μοιάζω με κάποιους άλλους, σαν τον Τελώνη, τον άδικο, τον μοιχό, τον απατεώνα... ”.

Ο Τελώνης, γεννημένο λαμόγιο, δεν υποκρινόταν τον αθώο και γι' αυτό ζητούσε συγχώρεση. “Θεούλη μου, λυπήσου με... ”. Και είπε ο Ιησούς ότι με τον Θεό ήταν πιο συμφιλιωμένος ο παγαπόντης Τελώνης.

Διαβαστε ακομα:

ΖΗΛΕΥΩ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ...