ΠΡΙΝ Ο ΗΛΙΟΣ ΚΡΥΦΤΕΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ…

 

Να μιλήσουμε για μουσική. Εκείνη που γεννάει η φύση, με το άγγιγμα της βροχής στο χώμα, με το θρόισμα του ανέμου ανάμεσα στα δένδρα του δάσους, με την ασυμβίβαστη δύναμη του νερού στον καταρράκτη, με το μελαγχολικό γρύλισμα από νυχτοπούλι. Να μιλήσουμε για τη μουσική που δημιουργεί ο θεός, ένας θεός σαν και τον Μπετόβεν. Τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, που γεννήθηκε Δεκέμβριο του 1770 και πέθανε του 1827, σα σήμερα 27 Μαρτίου.

Ύμνος στη φύση και δώρο στον άνθρωπο είναι η μουσική του Μπετόβεν. Και του κάθε γεννημένου θεού εντεταλμένου να γράψει μουσική που δίνει την ευκαιρία της κάθαρσης και της ψυχικής ανάτασης. Της επιστροφής στον εαυτό σου με το διαβατήριο ευδαιμονίας και αυτοσυγκέντρωσης της μουσικής.

Οι λέξεις Μεγαλείο και Αριστούργημα είναι απλά λέξεις. Αδύνατες να ''μιλήσουν'', να περιγράψουν την αιώνια αλήθεια και την αλάνθαστη δημιουργία της μουσικής Μπετόβεν. Της μουσικής που δεν χρειάζεται λόγια, λέξεις καμιάς γλώσσας, για να γίνει αντιληπτή η δύναμη της. Η ευαισθησία της. Η ευγένεια της.

Όποιος διαλέγει ένα συγκεκριμένο έργο του Μπετόβεν, όποιος προτιμά π.χ. την Ένατη Συμφωνία από την Έκτη, το Πένθιμο Εμβατήριο στην Τρίτη Συμφωνία από το Allegretto της Έβδομης Συμφωνίας, είναι σα να επιλέγει την ομορφιά της λίμνης από την ομορφιά του βουνού, τη γαλήνη και την καθαρότητα σ' ένα χιονισμένο λιβάδι από το ηλιοβασίλεμα στην ερημιά πριν ο πύρινος δίσκος κρυφτεί στη θάλασσα.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΙΜΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1821, ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΗ