ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΣΑΚΩΘΟΥΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΩΑΜΕΘ

 

Η ιστορία είναι γνωστή, δεν συμπεριλαμβάνεται στη ύλη μαθημάτων του σχολείου μας. Κολοκοτρώνης και ο Αλβανός άρχοντας Αλή Φαρμάκι ήταν αδελφοποιτοί. Είχαν αλλάξει αίματα, άρα ήταν ορκισμένοι φίλοι μέχρι θάνατο. Στη δύσκολη του ενός είχε ηθική υποχρέωση να προστρέξει για βοήθεια ο άλλος.

Άνοιξη του 1808 ο Αλή Φαρμάκι αρνείται να παρουσιαστεί στο νέο Μοριά βάλεση, στο νέο τοπάρχη της Πελοπονήσου, που διόρισε ο επίσης Αλβανός Αλή Πασάς, γενικός κουμανταδόρος στην Ελλάδα για λογαριασμό του σουλτάνου. Στον Βελή, τον γιο του Αλή Πασά και εραστή της κυρά-Φροσύνης.

Επόμενο ο Βελής να πολιορκήσει τον Πύργο του απείθαρχου Φαρμάκι, ο οποίος κάλεσε από την Ζάκυνθο τον Κολοκοτρώνη. Με 17 δικούς του, μέσα και οι Νικηταράς, Νικόλαος Πετμεζάς, ο μέγας, ο Νο 1 του ξεσηκωμού του 1821, μπαίνει στον Πύργο και τον κρατάει άπαρτο για δυο μήνες. Τελικά, επήλθε συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές, αλλά ο Φαρμάκι δεν δεχόταν με τίποτα να παραδώσει στον Βελή τον Κολοκοτρώνη, ο οποίος επέστρεψε στη Ζάκυνθο.

Σα σήμερα 3 Απριλίου γεννήθηκε το 1770 ο Κολοκοτρώνης και, με την ευκαιρία των γενεθλίων του, να ο διάλογος που είχε με τον ανηψιό του Φαρμάκι, μέσα στο πολιορκούμενο κάστρο, στο χωριό Λάλα Γορτυνίας …

ΑΝΗΨΙΟΣ: Κρίμας, όπου δεν είσαι Τούρκος. Μέγας αφέντης θα γινόσουν.

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Αν γενώ Τούρκος θα με σουνετεύσουν (Περιτομή στο πέος).

ΑΝΗΨΙΟΣ: Βέβαια.

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Εμάς όταν μας βαπτίζουν μας κόβουν από τα μαλιά της κεφαλής τρίχες και ταις βάνουν εις το εικόνισμα του Χριστού. Αν γίνω Τούρκος, εις τον άλλον κόσμο θα με τραβούν ο Χριστός από τα μαλιά και ο Μωάμεθ από την ψολή και δεν θέλω να βάλω εις παρόμοια διαφορά δυο τέτοιους προφητάδες.

Την ιστορία αυτή τη διηγήθηκε ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης.

Διαβαστε ακομα:

ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΨΥΧΗ