ΠΟΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ! ΕΚΤΟΣ ΚΟΛΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΑΝΑΤΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

 
Σωτήρας ο Ιησούς Χριστός. Ήρθε να σώσει τον άνθρωπο. Είχε πράγματι ανάγκη σωτηρίας ο άνθρωπος; Και να μην είχε, το πιο εύκολο να μασήσει το παραμύθι ο τίποτας ότι δεν γεννήθηκε για κομπάρσος, ότι του αξίζει καλύτερη ζωή. Και μπαίνει στο κόλπο η θρησκεία διότι αναλαμβάνει την απίθανη αποστολή να σώσει τον κοσμάκη. Και να τον σώσει στους αιώνες των αιώνων. Να, γιατί ο Ναζωραίος εμφανίσθηκε ακριβώς όπως τον ήθελε ο γίγας λαός, ο φτωχός λαός. 
Μια μέρα μετά την ανάσταση του πεθαμένου Λαζάρου και μια εβδομάδα πριν από τη δική του ανάσταση, το Πάσχα, ο υιός του Θεού κάνει εντυπωσιακή είσοδο στα Ιεροσόλυμα καβάλα σ’ ένα γαϊδουράκι θηλυκό (εικόνα). Στο έργο έχει σημασία και η παραμικρή λεπτομέρεια. Όλα λειτουργούν συμβολικά, σημαδιακά, μηνυματικά. Σε λυγούρια απευθύνονται, δεν κολλάει ο Χριστός να οδηγεί μερσεντές πολυτελείας, να έχει σωφέρ, να είναι ντυμένος κουστουμιά. 
Αν ήταν έτσι η σκηνοθεσία, τότε ο απλός κόσμος θα σκεφτόταν πως δεν είναι δικός μας ο λεβέντης. Και δεν θα τον υποδέχονταν μετά βαίων και κλάδων από φοίνικα. Ούτε θα του έστρωναν κόκκινα χαλιά σα να είναι αστέρας του Χόλυγουντ ή κάποιος ξιπασμένος μητροπολίτης κάργα στο χρυσαφικό.
Δεν περνάει για σωτήρας ο αριστοκράτης. Ο κονομημένος. Ένας επιχειρηματίας, κάποιος τραπεζίτης, μια καπιτάλα του κερατά. Ούτε ένας βασιλιάς δοξασμένος, ένας φιλόσοφος, ένας στρατηλάτης, ένας επιστήμων, ένας εφευρέτης. Ούτε ένας αρχηγός εκκλησίας, ένας πατριάρχης, ο πιο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Θεού στη γη. Η φτωχολογιά και η μπατηροσύνη καταλαβαίνει μόνον τον σεμνό και ταπεινά ενδεδυμένο, όπως ήταν ο Χριστός. Ωσανά (… έτσι το γράφω εγώ, μ’ ένα νι). Ωσανά, δηλαδή Σώσε μας.

Πανικός πλάκωσε με την τσαμπουκαλήδικη είσοδο στην Ιερουσαλήμ του Ιησού. Η αναστάτωση. Και όσοι δεν είχαν πάρει πρέφα, όσοι δεν τον γνώριζαν, ρωτούσαν ''Ποιος είναι ετούτος;''. Είναι ο προφήτης από τη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας. Σκοτωμός. Κουτσοί, στραβοί και όσοι άλλοι είχαν ακούσει πώς κάνει θαύματα ο επί του γαϊδουρίου ερχόμενος, προσπαθούσαν να τον πλησιάσουν μήπως και τους θεραπεύσει.

Σωτηρία για τον τυφλό είναι να αρχίσει να βλέπει. Τι άλλο; Αυτός που είναι στη φυλακή να τον βγάλουν από το μπουντρούμι. Αυτός που είναι καταχρεωμένος στους τοκογλύφους να πιάσει το λότο.

Οι προφητείες τα λένε όλα. Ο Εβραίος Ιερεμίας π.χ. είχε προβλέψει ότι θα εμφανισθεί ο σωτήρας και θα ελευθερώσει το λαό του Ισραήλ. Έτσι κι έγινε. Οι  διάφοροι Τζέρεμυ δεν κάνουν λάθος. Βγαίνει ό,τι οραματίζονται. Έτσι για κάθε σπουδαίο και άξιο αναφοράς που έκανε ο Χριστός, οι στημένοι ή οι περίεργοι έλεγαν ''Να, πραγματοποιήθηκε κι αυτό σύμφωνα με την προφητεία τάδε, σύμφωνα με τας γραφάς''.

«Δόξα στον Υιό του Δαϋίδ!» φώναζαν στον Χριστό με την μπούκα του στα Ιεροσόλυμα και τον χαιρετούσαν λες ήταν ο νέος βασιλιάς του Ισραήλ που θα τους απαλλάξει από τους κατακτητές Ρωμαίους. Τελικά; Να κάνουμε ταμείο. Ο άνθρωπος δεν σώθηκε. Ούτε και πρόκειται να σωθεί. Ποιος το λέει αυτό; Ο προφήτης αποδυτηριάκιας. Στους αιώνες των αιώνων ο άνθρωπος θα κυκλοφορεί στη γη ελπίζοντας μια ζωή στη σωτηρία την οικονομική, τη σεξουαλική, την πνευματική, τη θεϊκή, την υπαρξιακή.

Διαβαστε ακομα:

ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΖΟΥΣΕ ΣΑΝ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ