ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ Η ΠΡΩΗΝ ΠΟΡΝΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ

 
Άτομα με τη ζωή σαν της Μάγια Αγγέλου δεν τα κρίνει κανείς, ακαδημαϊκά και επιφανειακά, απλά παρατηρεί αυτά που βίωσαν, και πως τα αντιμετώπισαν. Στο φινάλε, νομιμοποιείται ηθικά η κρίση, να συγχαρεί ή να κατηγορήσει, αν προηγουμένως ο κρίνων έχει γνωρίσει εμπειρίες ανθρώπων που έζησαν άγρια, περιπετειώδη σενάρια αληθινής ζωής.

Μάγια Αγγέλου, σπουδαία νεγροαμερικάνα με ελληνικό όνομα. Ο πρώτος από τους πόσους(;) γάμους της ήταν με Έλληνα ναυτικό, κάποιον Αναστάσιο Αγγέλου, το 1954, κι εκείνη κράτησε το επίθετο μέχρι το τέλος της πλούσιας σε δράση ζωή της.

Μορφή της σύγχρονης Αμερικής η Maya Angelou, γεννήθηκε στο Μισούρι Απρίλιο του 1928 και στα 9 χρόνια της βιάστηκε από τον γκόμενο της μάνας της. Είπε τι ακριβώς συνέβη, ο βιαστής καταδικάστηκε κι όταν αποφυλακίστηκε τον καθάρισαν τα αδέλφια της μάνας της, οι θείοι της. Θεώρησε τον εαυτό της υπεύθυνο για τη δολοφονία του βιαστή της, επειδή «μίλησε» για ό,τι της είχε κάνει όταν ήταν πιτσιρίκα. Ένοιωσε πως της άξιζε αυτοτιμωρία. Πέντε χρόνια έμεινε βουβή. Ούτε λέξη.

Στα 15 η Μάργκεριτ Τζόνσον που έγινε Μάγια Αγγέλου - αυτό είναι το λογοτεχνικό της ψευδώνυμο-  δούλεψε οδηγός τρόλεϋ. Στα 16 γέννησε παιδί και βγήκε στην «αγορά εργασίας» ως χορεύτρια, γκαρσόνα, πόρνη, αργότερα και προαγωγός σε νεαρές πουτάνες. Στη συνέχεια την περίμενε το τραγούδι, το θέατρο και ο ακτιβισμός. Δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κιγκ και τον Μάλκολμ Χ, σε μια Αμερική που έπαιζαν ακόμα οι φυλετικές διακρίσεις.

Το κατεστημένο των ΗΠΑ ανεγνώρισε στην Μάγια Αγγέλου την μεγάλη ποιήτρια και πεζογράφο. Την καθηγήτρια πανεπιστημίου. «Επιτυχία σου είναι να σ' αρέσει ο εαυτός σου, να σ' αρέσει αυτό που κάνεις», μια κουβέντα της Μάγια.

Τιμήθηκε από τους προέδρους Τζέραλντ Φορντ και Τζίμυ Κάρτερ. Απήγγειλε ποίημα στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του Μπιλ Κλίντον. Ο Ομπάμα της έδωσε το Μετάλλιο Ελευθερίας. Τα αμερικάνικα ταχυδρομεία την έκαναν γραμματόσημο. Πέθανε το 2015, σα σήμερα 28 Μαΐου.

«Όλα στο σύμπαν έχουν ρυθμό, όλα χορεύουν». Της Μάγια κι αυτό, ένα από όσα αξιοπρόσεκτα είπε η Αγγέλου, η οποία είχε και δική της εκπομπή στην τηλεόραση. Δύο ακόμα της Μάγια Αγγέλου: 

-«Να φυλάγεσαι από τον γυμνό που σου χαρίζει το πουκάμισό του».

-«Η ζωή είναι πόρνη, βγες έξω να τους αλλάξεις τα φώτα».
Διαβαστε ακομα: