BIG BEN, Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΜΠΑΝΑ

 
Τα ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, ένα συγκρότημα κτηρίων στο Λονδίνο. Τα βλέπεις στη φώτο. Δεξιά το περιλάλητο Big Ben. Η μεγάλη καμπάνα, το ρολόι στον Πύργο ή ο Πύργος που στις τέσσερις πλευρές κρατάει το ρολόι, που ''σηκώθηκε''τον Οκτώβριο του 1834, αφού καταστράφηκε το παλιό παλάτι του Westminster, περιοχή ολόκληρη στην αγγλική πρωτεύουσα. 
Big Ben, σήμα κατατεθέν του Λονδίνου. Τουριστικό must, όπως ο Πύργος του Άυφελ στο Παρίσι. Ο Πύργος με 16 ορόφους και συνολικό ύψος 96 μέτρα. Δεν υπάρχει ασανσέρ, για να φτάσει κανείς μέχρι την κορυφή θα πρέπει να ανέβει 334 σκαλοπάτια.
 
Η μεγάλη καμπάνα  του Big Ben ζυγίζει 13,7 τόννους. Για πρώτη φορά ακούστηκε το 1859, σα σήμερα 31 Μαίου. Υπάρχουν και τέσσερις ακόμα καμπάνες, η μια πιο μικρή από την άλλη, από τέσσερις έως ένα τόννο η κάθεμιά, που χτυπάνε κάθε τέταρτο της ώρας. Στα 2,8 μέτρα είναι στο μήκος ο δείκτης ωρών του ρολογιού και 4,3 μέτρα ο δείκτης των λεπτών.
Το σφυρί της μεγάλης καμπάνας ζυγίζει 200 κιλά. Για να πληροφορηθεί κανείς όλες τις λεπτομέρειες που ενδιαφέρουν σχετικά με την κατασκευή του Πύργου θα χρειαστεί να διαβάσει ολόκληρο βιβλίο.
Διαβαστε ακομα:

ΑΠΕΘΑΝΕ, ΓΙΑΓΙΑ; ΠΟΤΕ, ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ! ΚΟΙΜΑΤΑΙ...