Ποιος ηταν τελος παντων αυτος ο Ιολας;

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Δεν ήταν συμπαθής, δεν ήταν μίζερος, δεν ήταν σαχλός, δεν έκανε αυτά που έκαναν οι άλλοι, δεν συμβάδιζε με το ρεύμα της εποχής, δεν ζούσε όπως θα θέλανε οι άλλοι. Ήταν ο Αλέξανδρος Ιόλας.

Ενώ ξεκίνησε ως χορευτής, ένα ατύχημα στο πόδι του τον ανάγκασε να σταματήσει και αμέσως στράφηκε στους εικαστικούς καλλιτέχνες. Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε την αλλαγή στην αισθητική και στην τεχνοτροπία, ο πρώτος που καθιέρωσε τους Ευρωπαίους σουρεαλιστές στις Η.Π.Α, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Andy Warhol και ο άνθρωπος που προώθησε μέσω των gallery του και των γνωριμιών του, καινούργιους ξένους και Έλληνες καλλιτέχνες – κάνοντας τους πρώτα ονόματα.

Κάθε έκθεση που διοργάνωσε ο Ιόλας στις gallery του ήταν γεγονός. Για μια μεγάλη περίοδο καθόριζε τα πράγματα στο χρηματιστήριο της τέχνης. Έφτιαξε αμύθητη περιουσία και ακόμα πιο αμύθητη συλλογή έργων τέχνης.

Στο σπίτι του Ιόλα πέρα από τις σπάνιες αντίκες (έπιπλα, σερβίτσια, καθρέφτες, αντικείμενα κτλ.), υπήρχαν γύρω στα 2.500 αρχαία ευρήματα και 11.000 έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Ένα σπίτι κυριολεκτικά ένα σπάνιο Μουσείο, από τα top του κόσμου.

Σ’ αυτό το σπίτι είχε έργα σπάνια και μοναδικά και γι’ αυτό θεωρείτο ένα από τα κορυφαία στο είδος του Μουσεία στον κόσμο. Εκτός από Αρχαιοελληνικά, Ρωμαϊκά και Βυζαντινά, είχε πίνακες και γλυπτά των: Max Ernst, Rene Magritte, Andy Warhol, Pablo Picasso, Salvador Dali, Wassily Kandinsky, Juan Miro, Niki De Saint Phalle, Les Lalannes, Takis, Tsoklis, Χατζηκυριάκου Γκίκα, Μάρας Καρέτσου, Μαρίνας Καρέλα, Παύλου, Gounaro, Γιάννη Μόραλη, Αλέξη Ακριθάκη, Τσαρούχη, Yves klein, Man Ray, Giorgio de Chirico κ.α. 
 
Λόγω του ότι δώριζε και πούλαγε έργα σε μεγάλα μουσεία, όπως τα Metropolitan Museum of Art και Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι, αλλά και την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας ή στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, έγινε πολύ…

 Πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ και η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr