ΚΑΛΗ Η ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΤΕΛΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ...

 
γράφει ο Φωστήρας
 
Η Ιταλία πήγε στα αποδυτήρια με 2-1 απέναντι στο Βέλγιο και έχοντας φάει γκολ στα χασομέρια του πρώτου ημιχρόνου με πέναλτι, μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο να βάλει και τρίτο γκολ και πίεζε ψηλά να κλέψει όλες τις μπάλες!!! Ζούμε τα ύστερα του κόσμου, κύριοι. 

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγω βλέποντας και την Αγγλία να παίζει μπάλα. Καλούτσικα μέχρι καλά τα πήγε έως τώρα, αλλά δεν είναι πια η ομάδα που ξέραμε.

Ειδικά για την Αγγλία, η κρίση ταυτότητας, που περνάει σαν κοινωνία και σαν πολιτιστικό και οικονομικό μέγεθος, είναι πρωτοφανής. Η Γηραιά Αλβιόνα, πραγματική γερασμένη αριστοκράτισσα, παλεύει ακόμα να βρει τη θέση της στον 21ο αι.  

Στη Γιάλτα κάθησε μαζί, στο ίδιο τραπέζι με την Αμερική και την Σοβιετική Ένωση να μοιράσει έναν κόσμο στον οποίον ο «ήλιος δεν έδυε ποτέ πάνω από την βρετανική σημαία» και μέσα σε μία γενιά έχασε όλες τις αποικίες της και κανένας στον κόσμο δεν αγόραζε πια οτιδήποτε έφτιαχνε (εκείνο το «μέγκλα» του Τσιφόρου, που κάποτε ήταν εγγύηση ποιότητας, σήμαινε αυτό ακριβώς: “made in England”).

Πριν φύγει η περασμένη χιλιετία παρέδωσε και το Hong-Kong στους Κινέζους (δείτε το βλέμμα του Καρόλου στην υποστολή της σημαίας του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής. Τα λέει όλα) και σήμερα όλα τα παραδοσιακά βρετανικά brand-names έχουν πουληθεί σε αμερικανικά funds αλλά και σε Άραβες!! και σε Κινέζους!!! και σε Ινδούς!!!! και σε Πακιστανούς!!!!! επιχειρηματίες.

Κάποτε στην Ελλάδα λέγαμε εκείνο το ηλίθιο αστείο για Αλβανούς τουρίστες και χαζογελάγαμε μεταξύ μας. Βάλτε με το νου σας τώρα πως θα σας κοίταζαν οι Άγγλοι αν τους λέγατε πριν από 30 χρόνια ότι την Jaguar θα την πάρει κάποιος Ινδός. Και πως νιώθουν τώρα που ο Ινδός την αγόρασε. Τα ύστερα του κόσμου, που λέγαμε.

Η αγγλική κοινωνία έχει φάει μεγάλο τράκο. Προσπαθεί να βρει τον μπούσουλα της, ανατρέχοντας στα παλαιά της κλέη, αλλά τα πράγματα έχουν γίνει πια ζόρικα. Καλή η παλιά δαντέλα, αλλά το αρσενικό είναι  επικίνδυνη ιστορία.

Κάτι αντίστοιχο, σε πολύ μικρότερη κλίμακα βέβαια, περνάμε και εμείς, που ζήσαμε την αλήστου εποχή της πασοκάρας με δανεικά και τώρα πληρώνουμε τον λογαριασμό. Αλλά καμαρώνουμε, τρομάρα μας, ότι είμαστε απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Που ανάθεμα και αν έχει διαβάσει κανένας μας την Πολιτεία ή να έχει ακούσει, έστω, τι λέει. Άσε πια εκείνα τα τριγενή και δικατάληκτα επίθετα που έχουν γίνει το σφαγείο της ελληνικής γλώσσας.   

Η αγγλική κοινωνία έχει σοβαρή διπολική διαταραχή. Η αυθεντία που παρήγαγαν και πουλάγανε σε όλο το οικονομικό και πολιτιστικό φάσμα έχει ξεθωριάσει στον 21ο αι. Εδώ, ακόμα και στην μουσική βιομηχανία τους, που πριν από λίγα χρόνια ήταν η πρώτη στον πλανήτη, δεν μπορούν να κάνουν το βήμα παρακάτω. Οι Rolling Stones, οι Led Zeppelin και οι Pink Floyd παίζουν ακόμα στα 80 τους.

Γι αυτό και βλέπω ένα άγχος. Μεγάλο άγχος. Αυτός ο Σάουθγκειτ  ειδικά (φώτο, με τον κάπταιν Καίην) είναι τόσο σφιγμένος που σου δίνει την εντύπωση ότι δεν θα μπορούσε νταλίκα να τραβήξει πινέζα από το κώλο του. Η συνέχεια, όμως, στο γήπεδο.

Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ