Η ΚΑΜΕΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ ΤΑ ΚΑΤΑΒΑΘΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

 

Επέλεξα αυτή τη φωτογραφία της, και αδίστακτα τη χαρακτηρίζω έργο τέχνης. Σταματάει ο χρόνος όσο την παρατηρώ- τη φωτογραφία. Είμαι ικανός να μην αφήνω τα μάτια μου από επάνω της. Επειδή όσο την προσέχω όλο και κάτι άλλο εισπράττω. Όλο και κάτι ακόμα προκαλεί τη σκέψη μου. Φτάνεις να μη σε ενδιαφέρει σε ποια γυναίκα ανήκει το πρόσωπο. Η φωτογραφία έχει τη δική της αυτοδυναμία και για να μου δώσει ό,τι παίρνω απ’ αυτήν δεν χρειάζομαι να πληροφορηθώ το όποιο μέγεθος και βάρος της προσωπικότητας της γυναίκας που απεικονίζεται.

Είναι η Ουγγαρέζα φιλόσοφος Άγκνες Χέλερ. Εβραία βέβαια αφού βρέθηκε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά επέζησε του ολοκαυτώματος. Μαθήτρια του συμπατριώτη της φιλόσοφου Γκέοργκ Λούκατς (1885-1971) ο οποίος έκανε από αριστερά κριτική στο καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης και στον Στάλιν. Και η Αγνή Χέλερ καταδίκασε την εισβολή των σοσιαλιστικών τανκ στη Βουδαπέστη το 1956, με συνέπεια να αυτοεξοριστεί πρώτα στην Αυστραλία και μετά στις ΗΠΑ.

Επέστεψε στην πατρίδα και σε πνευματική δράση μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της η πολιτική ακτιβίστρια Χέλερ μάλλον δεν βρήκε την οριστική απάντηση, τη σίγουρη εξήγηση στο ερώτημα που από πιτσιρίκα είχε σφηνωθεί στο μυαλό της: ''Γιατί, διάολε, ο άνθρωπος συμπεριφέρεται έτσι, χωρίς ηθική και λογική, με συνέπεια να συμβαίνουν τα όσα τερατώδη;''.

Η Άγκνες γεννήθηκε Μάιο του 1929, παντρεύτηκε στα 20, χώρισε στα 33, ξαναπαντρεύτηκε ένα χρόνο μετά- ο δεύτερος γάμος κράτησε 34 χρόνια. Πέθανε από ατύχημα στα 90 της, από πνιγμό το 2019, σα σήμερα 19 Ιουλίου. Ξανακοιτάω τη φωτογραφία της. Δεν βλέπω καμιά προσωπική ευτυχία ή δυστυχία στο βλέμμα και τις γραμμές του προσώπου της. Αυτό που βλέπω στη φωτογραφία είναι ότι η ψυχή της στιγματίστηκε από τη φρίκη και τους ολοκληρωτισμούς του περασμένου αιώνα.  

Διαβαστε ακομα:

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ