ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΝΕΙ

 
από τον στήβεν αβραμίδη 
 
Κάποια στιγμή όλο και κάποιο κρασί θα μας κάνει παρέα στο σώμα, στο πνεύμα, στη ψυχή. Θα μας βάλει σε μηχανισμό κάθαρσης, είτε μονάχους, είτε στη διαδικασία συμπόσιου. Είναι ευλογία το κρασί. Το αλκοόλ γενικότερα. Θέλει σεβασμό, όμως.

Προσοχή στα κρασιά ή τους οίνους. Δεν είναι όλα τα κρασιά τα ίδια όσον αφορά την ποιότητα. Ούτε οι λέξεις κρασί και οίνος ταυτίζονται. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έπιναν οίνο. Έπιναν κρασί, δηλαδή αραιωμένο οίνο. Τον άκρατο οίνο. Γιατί; Να αντέχουν περισσότερο. Να μη μεθάνε γρήγορα. Από το πρωί πίνανε αυτοί. Να τραβήξει όσο πάει το συμπόσιο. Το ποτό ήταν η βάνα για να κυλήσει η ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων. Πιο σωστά το χάπι εναντίον της υποβόσκουσας κατάθλιψης και της επερχόμενης μοναξιάς. Και το μέσο της απελευθέρωσης της ψυχής και του λόγου. Και το εργαλείο να γκρεμίσει τις άμυνες και να γίνουν δεκτικοί στο μήνυμα του διπλανού.

Ποτέ μην πίνετε με άνθρωπο που δεν πίνει. Δεν υπάρχει συντονισμός, κοινό αίσθημα. Ούτε πνεύμα, ούτε συντροφικότητα, ούτε κοινοί προβληματισμοί. Η ψυχική διάθεση του πίνοντος, δηλαδή η δια του οίνου ελευθεριότητα ή εριστικότητά του, μετατρέπει τον απέναντι ξενέρωτο σε αντίπαλο, εχθρό, συμπαγές μπάζο. Η μόνη σωτηρία είναι απομόνωση ή η διπλανή παρέα.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, θα παραγγείλουμε το κρασί μας, πιο σωστά τον οίνο μας. Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί τα πάντα πληρώνονται μετά. Για τη σιγουριά μας και την εξασφαλισμένη ποιότητα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε την ετικέτα του μπουκαλιού. Είναι η ταυτότητα του και δεν λέει ψέματα σχεδόν ποτέ. Μιλάω για κρασιά εμφιαλωμένα. Τα χύμα τα έχω πληρώσει στο παρελθόν και τα έχω διαγράψει από τη ζωή μου.

Στα τοπικής προσέλευσης κρασιά την πατάει ο περισσότερος κόσμος. Επειδή είναι κάτι τοπικό, οι πιο πολλοί θαρρούν ότι είναι και πιο αγνό ή πιο προσεγμένο. Την έχει αυτή την τρέλα με το χωριό ο Έλληνας. Μεγάλο λάθος πια. Το χωριό δεν είναι όπως 50 χρόνια πριν. Η ατμόσφαιρα, η γη και τα υπόγεια ύδατα είναι ανεξέλεγκτα. Μια αλανιάρα κότα, ένα πρόβατο, ένα βόδι, ή ένα αμπέλι που βόσκουν ή ποτίζονται αμέριμνα κάτω από τους πυλώνες της ΔΕΗ ή δίπλα στις ράγες του ΟΣΕ ή πίνουν νερό από το ποτάμι, που όμως εκεί πέφτουν τα απόβλητα από το εργοστάσιο του διπλανού νομού, δεν είναι ασφαλή. Είναι μολυσμένα σε σύγκριση με τα ζώα ή τα φυτά που μεγαλώνουν σε συνθήκες κανονικοποιημένες από εμάς και βάση HACCP (Hazzardous Analysis Critical Control Points). 
 
Η ζωή μαύρισε, χάλασε και είναι καιρός να ξεχάσουμε τις αμόλυντες πατρίδες μας και τα κρυστάλλινα νερά των θαλασσών μας. Ειδικά για το τελευταίο ας σκεφτούμε πόσοι κολυμπούσαν, άρα και κατουρούσαν, πριν από 40 χρόνια και πόσοι τώρα.

Διαβαστε ακομα:

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΠΑΝΕ... ΚΑΛΠΗ;