ΒΑΡΕΩΝ ΒΑΡΩΝ Ο ΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΕΧΑΣΕ ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ... ΑΠΙΣΤΟΣ

 
Του αγίου Δημητρίου σήμερα, όπως κάθε 26 Οκτωβρίου. Ποιος είναι ο εν λόγω κύριος; Λάθος ερώτηση. Αν διατυπωθεί λανθασμένα η ερώτηση τότε θα εισπράξεις λανθασμένο αποτέλεσμα. Κεφαλαιώδους σημασίας η σωστή χρήση των λέξεων. Θεμελιώδης η ορθή σύνταξη μιας πρότασης. Αν αναφερόμαστε στον Δημήτριο, ο οποίος δεν είναι σκέτος Δημήτρης, αλλά και άγιος, το σωστό ερώτημα, είναι πως τον παρουσιάζει η Εκκλησία.
Η Εκκλησία δεν τους αμολάει και όπως κάτσουν οι ήρωες της. Δεν πάει έτσι. Έχει πέσει δουλειά για τον κάθε όσιο, οσιομάρτυρα, νεομάρτυρα, ιερομάρτυρα, απόστολο, άγιο, προφήτη, θαυματουργό και σία Είναι και θέμα κατηγορίας.

Όπως στη πυγμαχία. Μποξέρ π.χ. ελαφρών βαρών, κατηγορίας μύγας, βαρέων βαρών. Στο ποδόσφαιρο ομάδες Α' και Β' εθνικής κ.λ.π. Έτσι και για την Εκκλησία ο Δημήτριος ήταν μεγαλομάρτυρας, όχι απλός μάρτυρας.

Από αριστοκρατική οικογένεια της Θεσσαλονίκης ο Δημήτριος στα 22 του ήταν κιόλας αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού με μέλλον. Καριερίστας. Έγινε, όμως, χριστιανός και φυλακίστηκε. Είχε, μάλιστα, αρχίσει να μελετάει την Αγία Γραφή. Γιατί; Ασφαλώς για να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Πως να τον χαρακτηρίσει ένας σκεπτόμενος; Επιεικώς αφελή, ανόητο, αν θαρρούσε ο εν λόγω Δημήτριος ότι θα γίνει άνθρωπος όπως τον θέλει ο Θεός επειδή διάβαζε τα βιβλία της χριστιανοσύνης.

Μην αφήνουμε στην άκρη τη λογική. Να την παρατήσουμε έξω στο δρόμο, να τη ξεχάσουμε στο μπαλκόνι. Καλοί άνθρωποι υπήρχαν και στους Ρωμαίους, που δεν ήταν χριστιανοί. Ούτε στέκει να πεις ότι τα άγια βιβλία των άλλων θρησκειών τους μαθαίνανε να είναι κακοί άνθρωποι.

Για κλωτσές είναι εκείνος που θα ισχυριστεί ότι ο Ρωμαίος εκφράζει το κακό, επειδή δεν είναι χριστιανός, επειδή η κρατική εξουσία της πατρίδας του παραπέμπει στην στρατοκρατία, την κατάκτηση, την επέκταση, την αυτοκρατορία. Έλα! Καμία θρησκεία από καταβολής δεν ευλόγησε τόσο ξεδιάντροπα τα όπλα όσο η χριστιανική. Και μετά την ρωμαϊκή όσες αυτοκρατορίες ακολούθησαν, ΟΛΕΣ ήταν χριστιανικές.

Τρίτος αιώνας. Είχε έναν μαθητή ο Δημήτριος, Νέστωρ στο όνομα, και οι κακοί Ρωμαίοι είπανε στον νέο ότι θα παλαίψεις μ' έναν ειδωλολάτρη, παίδαρο, βαρέων βαρών. Με τις ευχές, όμως, του Δημητρίου ο ελαφρών βαρών Νέστωρ νίκησε τον ειδωλολάτρη με τα πολλά... κυβικά. Αυτό δεν άρεσε στους Ρωμαίους και καθαρίσανε και τον Νέστορα και τον δάσκαλό του Δημήτριο. Οι Ρωμαίοι με το δίκαιο τους θεώρησαν ότι ο θεός των χριστιανών επενέβη αναξιοκρατικά και ευνόησε τον αδύναμο.

Τον αποκαλούν Μυροβλύτη τον Δημήτριο διότι, λέει, από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο. Δεν έχει καταγραφεί τι ανάβλυζε ο τάφος του Νέστορα.
Στη φώτο ο ναός του αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που έχει αναλάβει να προστατεύει. Στον τάφο κτίστηκε ο ναός του. Μη λησμονήσω να αναφέρω ότι η Εκκλησία τον θέλει επάνω σε κόκκινο άλογο, ενώ σε άσπρο άλογο τον άγιο Γεώργιο. Λεπτομέρειες; Για τη θρησκεία έχουν την κάποια σημασία τους, ψάξε βρες.
Διαβαστε ακομα:

ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗ ''ΣΚΙΑ'' ΚΡΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠ' ΕΜΑΣ...