ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ Η... ΣΙΒΗΡΙΑ;

 

Ακούς τη λέξη Σιβηρία και… παγώνεις. Αυτή η περιοχή της Ρωσίας, η πολύ μεγάλη περιοχή, στο συνειδητό και υποσυνείδητο, έχει ταυτιστεί με το απόλυτο ψύχος. Θυμάμαι πιτσιρικάς πως ένας Έλληνας από την Ρωσία μας έλεγε ότι δεν μπορούσαν να κατουρήσουν έξω από το σπίτι διότι πάγωνε το κάτουρο και κοκκάλωνε το πουλί τους.

Ανησυχία παγκόσμια με τις θερμοκρασίες στη Σιβηρία, που σήμερα δεν έχουν καμιά σχέση με το παρελθόν. Και αποδεικνύουν πόσο έχει επιβαρυνθεί το κλίμα.

Ήξεραν για αιώνες ότι η θερμοκρασία στη Σιβηρία ανεβαίνει το καλοκαίρι μέχρι 28 βαθμούς και το χειμώνα πέφτει στους μείον 19. Στη βόρεια Σιβηρία, στην αρκτική Σιβηρία το χειμώνα το θερμόμετρο πιάνει και μέχρι μείον 40.

Αυτά είναι νούμερα. Δηλαδή; Στην Ελλάδα π.χ. δεν αντέχεται το κρύο στους μείον δέκα βαθμούς, ενώ στη Βουλγαρία άνετα βγαίνει έξω από το σπίτι και με μείον 15. Είναι το χοντρό και το ψιλό, το περονιαστό κρύο.

Ακραίο καιρικό φαινόμενο χαρακτηρίζεται η θερμοκρασία – για πρώτη φορά – με 38 βαθμούς που μετρήθηκε το καλοκαίρι του 2020 στην Αρκτική, σε περιοχή της Σιβηρίας. Τι γίνεται εδώ! Τουμπάρανε οι πόλοι και δεν το πήρανε χαμπάρι; Κατέβηκε στη Μεσόγειο η Σιβηρία; Μήπως χαλάσανε τα όργανα της μετεωρολογίας που μετράνε τη θερμοκρασία;
 
Στη φώτο, αναμνηστική τριών τολμηρών γυναικών σε θερμοκρασία μείον 67 βαθμούς στη Σιβηρία.
Διαβαστε ακομα:

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3.000 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ