Η ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 

Ινστιτούτο Εγκεφάλου. Τι να μελετάνε εκεί; Τι άλλο παρά τον εγκέφαλο. Αυτό που βρίσκεται εν, εντός, μέσα στο κεφάλι. Το μυαλό που είναι το τιμόνι και ο οδηγός μας. Όχι η συνείδηση μας, μην τα μπερδεύουμε. Άλλο το ένα, ο εγκέφαλος, η σκέψη, άλλο η αμυντική ικανότητα με την οποία ενεργοποιείται η συνείδηση.

Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας είναι κάποιος κύριος Αντόνιο Νταμάζιο στο όνομα, παγκόσμια αξία και αναγνωρισμένη προσωπικότητα της επιστημονικής κοινότητας.

Πορτογάλος είναι ο 78χρονος νευροεπιστήμονας Antonio Damasio, χρόνια πολλά στις ΗΠΑ, μας λέει ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με μια απόκρυφη ευφυία. Έχουμε τα χέρια, τα μάτια, τα γόνατα τα δάκτυλα, αλλά εκείνο που μας βοηθάει να κάνουμε το σωστό, να επιλέγουμε τούτο και το άλλο, είναι η προικισμένη υπερεξυπναδα μας.

Αν πέσουμε σε τέτοια κουβέντα- ψιλοβελονιά θα χαθούμε και δεν θα βρούμε άκρη, μάλιστα αν απέναντι μας έχουμε τον Αντώνη Νταμάζιο, ο οποίος λέει πως Η ζωή μας είναι μια άσκηση ακροβασίας, και για να μη γκρεμιστούμε απαιτούνται κάποιες δεξιότητες.

Τα βακτήρια, που λανθασμένα τα λένε βακτηρίδια, δηλαδή οι μονοκύτταροι οργανισμοί που το μάτι τα βλέπει μόνο με μικροσκόπιο, δεν έχουν μάτια και αυτιά, ούτε εγκέφαλο, αλλά είναι… έξυπνα! Αυτό λέει ο Πορτογάλος καθηγητής, ότι τα βακτήρια ξέρουν να επιλέγουν το σωστό και γι’ αυτό επιβιώνουν.

Στη φώτο, ο κυρ Αντώνης με την σύζυγο του, την Άννα Νταμάζιο.

Διαβαστε ακομα:

ΒΡΗΚΑΝ ΕΝΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΓΕΙΤΟΝΑ ΣΤΟ... ΔΙΑΣΤΗΜΑ