ΗΡΘΕ, ΕΙΔΕ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙ ΕΙΠΕ ''ΑΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ…''

 

George Orwell το όνομα του. Έγραψε δυο βιβλία που θεωρούνται τα πιο σπουδαία στον περασμένο αιώνα. ''Η Φάρμα των Ζώων'' το 1945 και το ''1984'' το 1949. Ποιος είναι αυτός ο κύριος; Δημοσιογράφος και συγγραφέας που έγραφε πολλά και με ψευδώνυμο, ενώ γούσταρε να λέει και ψέματα. Γιατί, όχι;

Ανόητη η ερώτηση, ποιος ήταν. Ήταν αυτός που έγραψε τα δυο κολοσσιαίας αξίας έργα. Φτηνή κατάσταση να του φορέσουν ταμπέλα, να τον πουν αριστερό, σοσιαλιστή, αγωνιστή, επαναστάτη. Και όλοι της πολιτικής πιάτσας στον καιρό του να τον διεκδικούν, Δικός μας είναι, Όχι, του κόμματος μας είναι, σύντροφος είναι, ιδεολόγος του σοσιαλισμού. Ανοησίες.

Στον άνθρωπο που γράφει δυο εμβληματικά έργα διαχρονικής αξίας δεν του κρεμάς ταμπέλα. Τέλος πάντων, αν τον ταμπελοποιήσεις θα πεις πως ήταν συντηρητικός, μα και αναρχικός.

Μπάτσος ήταν ο Τζώρτζ Όργουελ της αποικιοκρατικής Βρετανίας στην Βιρμανία και για να εξιλεωθεί πήγε στην Ισπανία να πολεμήσει στον εμφύλιο, βεβαίως με τους δημοκρατικούς, κόντρα στους φασίστες του Φράνκο. Κι όταν τελείωσε το έργο στην Ισπανία ήταν σίγουρος πως και το κομουνιστικό κόμμα, το προσκυνημένο στη Μόσχα, αν κέρδιζε την παρτίδα, θα έκανε ό,τι και ο Φράνκο. Δικτατορία.

Γεννημένος αντισυμβατικός ο Άγγλος Τζωρτζ Όργουελ γεννήθηκε Ιούνιο του 1903 και πέθανε από φυματίωση το 1950, σα σήμερα 21 Ιανουαρίου. Είχε επηρεαστεί από τον Τσαρλς Ντίκενς.

Διαβαστε ακομα:

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΙΚΟΥ ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ