ΠΟΝΤΑΡΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΜΕΝΟΙ

 

Σχεδόν κάθε εβδομάδα αποδεικνύεται, μάλιστα πανηγυρικά, ότι το στοίχημα είναι δύσκολο σπορ. Είπα σπορ; Εδώ είμαστε. Και δεν το κουνάμε απ’ εδώ με τίποτα. Βάζω στο τραπέζι την ερώτηση: Παίζεις από χόμπυ ή έχεις για μπίζνες τον τζόγο. Τον διαχειρίζεσαι ως προσωπική υπόθεση η οποία έχει άμεση σχέση με την επιβίωσή σου, όπως με την κανονική εργασία σου και ό,τι άλλο σου δίνει εισόδημα. Ή παίζεις που και που, πιθανόν και σε μόνιμη βάση, έτσι για να ξεφεύγεις από το μαγκανοπήγαδο της καθημερινότητας. Όπως πας σινεμά, γήπεδο, πλατεία, παρέα, γκόμενα.

Ξεκαθαρίζουμε: Ο ποδοσφαιριστής πάνω στον οποίο ποντάρεις είναι επαγγελματίας. Ψυχρός εκτελεστής. Όπως στο λέω. Είσαι εκτός κόλπου αν θαρρείς ότι ο κύριος με το κοντό παντελόνι έχει γνησιότητα αισθημάτων επειδή στο γήπεδο δείχνει να αγωνίζεται για... πάρτη σου. Για τη φανέλα της ομαδάρας σου.

Επαγγελματίας είναι και ο προπονητής. Και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Ακόμα και ο διαιτητής με την ιδιότητα του ερασιτέχνη ενεργεί επαγγελματικά. Όλο το συνάφι της μπάλας, απ’ αυτούς που πουλάνε σουβλάκια και λεμονάδες μέχρι τα golden boys των χορηγών, όλοι κάνουν παιχνίδι επαγγελματικά. Για την κονόμα. Μόνον.

Εσύ, φίλτατε, είσαι σπόρτσμαν με το στοίχημα; Αν ναι, μάλλον δεν σ’ αφορά η συνέχεια στις αράδες.

Κανένας επαγγελματίας που δεν είναι ψώνιο, αδιαφορεί στη δουλειά του για το προσωπικό κέρδος. Αλλοίμονο. Να μην πληρώνεται; Για όνομα. Γιατρός είναι, δικηγόρος, μηχανικός, κηπουρός, μπάτσος, χασάπης, εφημεριδοπώλης, ζαχαροπλάστης, ταξιτζής, μπογιατζής, ό,τι.

Το ποδόσφαιρο κάθε εβδομάδα μας δίνει το μάθημα. Έτοιμη μασημένη μπουκιά στο πιάτο. Το “σπορ’’ είναι δύσκολο. Και πρώτα απ' όλα το φαβορί σπάει τα μούτρα του. Μεγάλη αλήθεια αυτή. Μη μείνουμε στο στοίχημα, όμως.

Μας έπιασαν μαλάκες; Είμαστε μαλάκες διότι παντρευτήκαμε. Διότι κάναμε παιδιά. Διότι δεν ποντάραμε σωστά, αποτελεσματικά στη σχέση μας με τον φίλο, τον γείτονα, τον συνάδελφο, τον εργοδότη.

Αυτή είναι η αλήθεια. Μας πηγαίνει η ζωή, δεν την πάμε εμείς. Ναι, κύριε! Ζούμε αρνούμενοι την αλήθεια της ζωής! Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, πιθανόν μέχρι να μας μπαζώσουν, ότι η ζωή είναι παιχνίδι. Τζόγος! Όχι κάτι άλλο. Κι εμείς δεν θέλουμε να προσαρμοστούμε, να κρατάμε αποστάσεις από τους άγραφους κανόνες της ζωής. Με τους όρους του τζόγου, δηλαδή. 
Τα πάντα όλα μας εξαρτώνται ΑΠ’ ΕΜΑΣ! Το δικό μας σήμερα, το δικό μας αύριο, το Είναι μας, το γίγνεσθαι μας, η καριέρα μας, το σενάριο ζωής μας. Στο ταμείο ζωής είμαστε χαμένοι διότι παραδινόμαστε, αφήνουμε τον εαυτό μας να επηρεαστεί απ’ τους άλλους, το κράτος, την κυβέρνηση, τα κόμματα, την ομάδα μας. 
Διαβαστε ακομα:

ΑΣΕ ΣΤΗ ΝΑΣΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ