ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ο... ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΤΟΥ;

 

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε πρόεδρος στις ΗΠΑ, ο Γκαλεάνο είπε ότι ο Λευκός Οίκος κτίστηκε από μαύρους σκλάβους. Ο ποιητής εννοεί ότι οι λευκοί εκμεταλλεύτηκαν τους αφροαμερικάνους.

Όταν ο μακαρίτης πρόεδρος της Βενεζουέλας Ουγκό Τσάβες επισκέφθηκε στο Λευκό Οίκο τον Ομπάμα, του έδωσε δώρο το διάσημο βιβλίο του ποιητή και συγγραφέα ''Οι Ανοικτές Πληγές της Λατινικής Αμερικής''.

Ο λόγος για τον αριστερό Ουρουγουανό Εδουάρδο Γκαλεάνο, ο οποίος μόλις γλύτωσε την εκτέλεση από το δικτατορικό καθεστώς Βιντέλα στην Αργεντινή, έφυγε στην Ισπανία κι έγραψε το περίφημο ''Μνήμες Φωτιάς''. Και είπε:

- Δικτατορίες έσπειραν όχι μόνον οι ΗΠΑ, αλλά και χώρες της Ευρώπης που σήμερα μας διδάσκουν τι είναι δημοκρατία…

Έγραψε και για το Ποδόσφαιρο ο Εδουάρδο Γκαλεάνο, πιθανόν αυτός να ''είπε'' τα περισσότερα από κάθε άλλον. Κάποτε στις φτωχογειτονιές οι πιτσιρικάδες τραγουδούσαν:

Κερδίζουμε, χάνουμε,
Εμείς το κέφι μας κάνουμε!

Κάποτε. Σήμερα το ποδόσφαιρο είναι βιομηχανία και το εκμεταλλεύονται οργανωμένα συμφέροντα. «Το Ποδόσφαιρο στη Σκια και στο Φως» είναι ο τίτλος του βιβλίου του ρομαντικού Ουρουγουανού διανοούμενου που σπούδασε την τέχνη της περιγραφής στα λαϊκά καφέ του Μοντεβιδέο. Ήταν εργάτης, μπογιατζής, έγινε δημοσιογράφος, πριν ασχοληθεί συστηματικά με το λογοτεχνικό γράψιμο. Πέθανε στα 74 από τον καρκίνο στους πνεύμονες το 2015, σα σήμερα 13 Απριλίου.

«Το γκολ είναι ο οργασμός του ποδοσφαίρου» γράφει στο βιβλίο του. Ακόμα:

- Στο γήπεδο Ουέμπλεϋ ακούς ακόμα τις ιαχές της εξέδρας για τη νίκη της Αγγλίας στο μουντιάλ του 1966. Αλλά και το κλάμα για την ήττα 6-3 της Αγγλίας το 1953 από την Ουγγαρία.

- Ο διαιτητής μόλις πατήσει το χορτάρι σταυροκοπιέται γιατί βρέθηκε μπροστά σε πλήθος που βρυχάται…

Ο διαιτητής, μας λέει ο Εδουάρδο, δεν σκέπτεται τις δύσκολες φάσεις που πιθανόν να βρει μπροστά του, στη διάρκεια του αγώνα, αλλά τον... κόσμο στο γήπεδο.

Διαβαστε ακομα:

ΠΟΥΣΚΙΝ ΚΑΙ ΓΚΟΓΚΟΛ ΘΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ!