100 χρονια Αποστολος Καλδαρας

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Πολλοί θεωρούν ότι ο Απόστολος Καλδάρας, αυτός ο πράγματι μέγιστος λαϊκός συνθέτης, είναι παραγνωρισμένος. Περισσότερο ασχολούνται με τον Τσιτσάνη παρά με τον Καλδάρα. Σαν να υπάρχει μια “κόντρα” μεταξύ τους. Ίσως επειδή και οι δύο είναι απ’ τα Τρίκαλα ή μήπως γιατί τον ζήλευε ο Τσιτσάνης;

Φέτος είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την γέννηση του, και περιμένουμε να δούμε πόσα αφιερώματα θα γίνουν, τόσο στα κρατικά όσο και στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Περιμένουμε να δούμε δηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και πιθανά κάποιο τηλεοπτικό αφιέρωμα με τα αριστουργηματικά τραγούδια του.

Γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1922 στα Τρίκαλα, τότε που έφταναν εκεί οι πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Μεγαλώνοντας λοιπόν, απ’ ότι είχε πει, έπαιζε με τα προσφυγόπουλα, με τόπια που τα έφτιαχναν από κουρέλια. Από παιδί λοιπόν στ’ αφτιά του υπήρχε το μικρασιάτικο τραγούδι που άκουγε στα σπίτια, τις γειτονιές, στα καφενεία και στις ταβέρνες. Και επειδή του άρεσε η μουσική και το τραγούδι μπήκε στην εκκλησία, όπου έψελνε μαθαίνοντας έτσι και την Βυζαντινή μουσική.

Οι γονείς του κατάγονταν από το Μέτσοβο και του έδωσαν άριστη ανατροφή. Ο Αποστόλης από παιδί έπαιζε κιθάρα, έγραφε στιχάκια και τα επένδυε με μουσική. Τελειώνοντας το σχολείο ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την μουσική και άρχισε να παίζει μπουζούκι που σιγά-σιγά έγινε το όργανο του.

Μπήκε στην Γεωπονική Σχολή αλλά γρήγορα την εγκατέλειψε και αφιερώθηκε στη σύνθεση. Μετακόμισε από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα όπου έπαιζε ως μουσικός σε νυχτερινά κεντράκια. Η φήμη του στους μουσικούς κύκλους δεν άργησε να εξαπλωθεί και αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς - το 1946 - ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις. Το πρώτο σημαντικό τραγούδι του ήταν το “Μάγκας βγήκε για σεργιάνι” που το είπε ο Μάρκος Βαμβακάρης και αμέσως μετά ήρθε η πρώτη μεγάλη επιτυχία, το τραγούδι το οποίο τον ανέδειξε και τον κατέταξε στους μεγαλύτερους συνθέτες και στιχουργούς του λαϊκού μας τραγουδιού, το “Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι” (1947) που πρωτοτραγούδησε η Στέλλα Χασκίλ. Την επόμενη χρονιά...

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ Την συνέχεια εδώ...nikosonline.gr