ΘΕΡΑΠΕΥΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ... ΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

 
«Εκείνη τη νύχτα μου ήρθε η γνώση του θανάτου..., εισχώρησα στον εσωτερικό θάνατο και κατάλαβα πως καλύτερος απ' αυτόν είναι ο εξωτερικός θάνατος. Αποφάσισα, έτσι, να πεθάνω εξωτερικά και να ζήσω εσωτερικά..., αναζητώντας τον τόπο της εσωτερικής ζωής!».
Μια πινελιά από το πολυσυζητημένο και τόσο μυστηριώδες «Κόκκινο βιβλίο» του Καρλ Γιουνγκ, που δεν είχε γραφτεί για να δημοσιευθεί ποτέ! Ήταν το προσωπικό ημερολόγιο του πατέρα της Αναλυτικής Ψυχολογίας, του Ελβετού Καρλ Γιουνγκ. Γεννήθηκε Ιούλιο του 1875 και πέθανε το 1961, σα σήμερα 6 Ιουνίου. 

 

Στο σκοτεινό σύμπαν της ανθρώπινης ψυχής προσπάθησε να πλησιάσει ο Γιουνγκ αφού μελέτησε Νίτσε και Σοπενχάουερ. Και, βέβαια, αφού αναγνώρισε ως μέντορά του τον Αυστριακό Σίγκμουντ Φρόϋντ, τον πατέρα της ψυχανάλυσης. Οι σχέσεις των δύο ανδρών, του δάσκαλου Φρόυντ και του μαθητή Γιουνγκ, έχουν απασχολήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Αξίζουν έρευνα οι διαφορετικές απόψεις τους που πιθανόν όχι μονάχα αυτές να τους έκαναν «εχθρούς».
Τον Φρόυντ κατηγόρησε ο Γιουνγκ ότι είχε ερωτικό δεσμό με την αδελφή της γυναίκας του. Το γεγονός(!) ήταν η συνάντηση τους, του Φρόυντ με τον Γιουνγκ, για πρώτη φορά. Ο κατά 19 χρόνια μεγαλύτερος Αυστριακός είχε στείλει προηγουμένως μια συλλογή από τις μελέτες του.

 

Τελικά, διαφώνησαν μετά από χρόνια για το τι είναι ασυνείδητο, για την ερμηνεία των ονείρων, για το κατά πόσο η σεξουαλικότητα κάθε ατόμου επηρεάζει τον ψυχισμό του, τη ψυχολογία του, το συναισθηματισμό του, όχι απαραίτητα εκείνο του ερωτικού χαρακτήρα.

Ιατρική, φιλοσοφία, ψυχολογία κι... άλλα, για να αντιληφθούμε ποιοι είμαστε, πώς θα κρατήσουμε τον εαυτό μας μακριά από διαταραχές. Πώς θα έχουμε έλεγχο αλλά και ικανοποίηση από τις πράξεις μας. Πώς θα αποφύγουμε τις νευρώσεις, τις εμμονές, τις υστερίες.

 

«Ό,τι μας ενοχλεί στον άλλον μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ποιοι είμαστε» - Καρλ Γιουνγκ. Τεράστια κουβέντα. Περισσότερο φιλοσοφική, παρά επιστημονική.

«Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι να ζήσει τη ζωή των γονιών του». - Καρλ Γιούνγκ. Τι άλλο περισσότερο να περιμένει κανείς από έναν άνθρωπο, λέω τον Γιουνγκ, που έγραψε στο Liber Novos, στο Κόκκινο Βιβλίο, «Ψυχή μου, ψυχή μου, που είσαι;...». Στο ψάξιμο έμεινε κι αυτός...

Γιος ιερέα ο Carl Gustav Jung, από φτωχή οικογένεια, ένα αγόρι εσωστρεφές, μοναχικό, χρειάστηκε μόνος του να ξεπεράσει τις κρίσεις λιποθυμιών που τον βασάνιζαν από 12 χρονών. Μεγάλο ταλέντο στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, ήξερε και λατινικά, και σανσκριτικά. Φοιτητής έδινε διαλέξεις για θέματα ψυχολογικά, θεολογικά.

Με τη βοήθεια μιας ξαδέλφης του ο Κάρολος Γουστάβος ξεκίνησε στα 20 του πειράματα πνευματισμού. Και μετά κλείστηκε σε ψυχιατρείο για να «πάρει» από την ατμόσφαιρα του ιδρύματος.

«Δείξτε μου έναν λογικό άνθρωπο κι εγώ θα τον θεραπεύσω» - Καρλ Γιουνγκ.

 Διαβαστε ακομα:

ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΕΛΛΗΝΑ