Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

 
Ένα μικρό και ταπεινό αφιέρωμα σ' έναν μεγάλο Έλληνα. Τρία κείμενα είναι αρκετά να φωτίσουν τον μεγάλο που αξίζει να θεωρήσεις πως η σκούφια του κρατάει από την αιώνια Ελλάδα της αρχαιότητος. Στη ζωή του κουβάλησε τη χαρά, το πνεύμα και τη δημιουργία της καθημερινότητας των επώνυμων Αθηναίων, της εποχής του Σωκράτους και του Αλκιβιάδου.
Τρεις είναι οι μεταπολεμικοί Έλληνες, οι οποίοι με το δικό τους τρόπο και χωρίς να το «δηλώσουν», είπαν στην ελληνική κοινωνία ότι «Είμαστε ομοφυλόφιλοι». Κι αν δεν το είπαν, διότι δεν έιχαν καμιά διάθεση να πουν κάτι σχετικό, ο κόσμος, χωρίς να ακούσει αυτό που δεν «δήλωσαν», είχε την εντύπωση ότι αυτοί οι τρεις γίγαντες στον τομέα τους μεταπολεμικοί Έλληνες ήταν gay. Ο μουσικός Μάνος Χατζηδάκις, ο ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολο Κούν και ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.
Αποτίω φόρο τιμής και αναγνωρίσεως σε μια φράση τεράστιας ιστορικής, κυρίως πολιτιστικής και πολιτισμικής, αξίας η οποία βγήκε από το στόμα του Γιάννη Τσαρούχη. Στους πίνακες του οποίου πρωταγωνιστούν φαντάροι, και ναύτες. Ο μαιτρ είχε μεγάλη αδυναμία στα 20χρονα στρατευμένα αγόρια.
 
«Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Είναι η κολοσσιαία ατάκα του Τσαρούχη, που εκφράζει το γένος των νεοελλήνων μετά το 1821. Πιο σωστά τις ελληνικές κοινωνίες μετά την τουρκοκρατία. Κι όταν πλέον στον 20ο αιώνα διαμορφώθηκε σ' αυτή που είναι σήμερα η κοινωνία στην Ελλάδα, ο καλλιτεχνης είπε τη μεγάλη αλήθεια. «Είσαι ό,τι δηλώσεις». Δηλαδή;
Δεν χρειάζεται να σπουδάσεις. Να ειδικευθείς. Αδιαφορούμε για τα προσόντα σου, σ’ αυτόν ή τον άλλον τομέα. Δεν έχουμε ανάγκη από προσόντα, από καλύτερους. Έχουμε ανοικτές τις αγκαλιές μας στον ανίκανο, τον αμάθευτο, τον άπειρο. Μας φτάνει και μας περισσεύει η... δήλωση του ότι είναι τούτο και το άλλο. Όπως ο Καραγκιόζης δηλώνει φούρναρης, αστρονόμος, τηλεπαρουσιαστής, σεφ, bodyguard, τοκιστής και σουλατσαδόρος.
«Διόρισε το παιδί μου, εκεί». Έχει ιδέα το παιδί σου από τις απαιτήσεις αυτής της θέσης; Έλα, μωρέ. Ποιος ασχολείται μ’ αυτά. Γιατί, μήπως o όποιος άλλος είναι διορισμένος είχε ιδέα από την καρέκλα που του έδωσαν;
Αθάνατη Ελλάδα! Την ζωγράφισε ο Τσαρούχης με τρεις λέξεις, «Είσαι ό,τι δηλώσεις» είπε ο ένας ακόμα παγκόσμιος Έλληνας, που γεννήθηκε Ιανουάριο του 1910 και πέθανε το 1989, σα σήμερα 20 Ιουλίου.
Διαβαστε ακομα: