Η ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ 7 ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΚΑΒΑΙΩΝ

 

Οι 7 σοφοί της αρχαιότητας. Οι 7 νάνοι και η Χιονάτη. Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Τα 7 θαύματα. Ο πράκτωρ 007. Οι 7 σαμουράι. Οι 7 Πύλες της Κολάσεως, του Παραδείσου είναι 8, μην τα μπερδεύουμε. Συνεχίζουμε..., Επτά τα μυστήρια της Εκκλησίας. Επτά οι ημέρες της εβδομάδος. Επτά τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η Επταψήφιος Λυχνία, το μενορά, το σύμβολο του εβραϊσμού. Η Λερναία Ύδρα είχε 7 κεφάλια. Οι Επτά επί Θήβας, η τραγωδία του Αισχύλου. Επτά οι νότες στη μουσική.

Έχει παίξει πολύ ο αριθμός 7, το κατά τον Πυθαγόρα σύμβολο της τελειότητας, το άθροισμα του 3 και του 4, που εκφράζουν τα τέλεια σχήματα, το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο.

 

Πρώτη Αυγούστου σήμερα και ρωτάω τους χριστιανούς, όσοι θαρρούν πως είναι χριστιανοί: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα; Ποιους τιμάει τη μνήμη η θρησκεία τους; Για τους 7 Μακαβαίους έχετε ακούσει τίποτα; Ένα ακόμα παραμύθι της θρησκείας. Το μυαλό του ανθρώπου φτιάχτηκε με τέτοιο υλικό, που πάντα, στους αιώνες των αιώνων, γουστάρει να στήνει αυτί και να μασάει εύκολα τα παραμύθια. Ακόμα και τα πιο γελοία, τα πιο απίθανα, τα πιο χοντροφτιαγμένα. Οι ανόητοι, βέβαια, δεν είναι οι κατασκευαστές και οι κήρυκες των ανόητων παραμυθιών, όλοι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά σε ποιους απευθύνονται όταν παπαγαλίζουν το εξωπραγματικό.

 

Επτά αδέλφια ήταν οι Μακαβαίοι, ο Αβείμ, ο Αχείμ, ο Αντώνιος, ο Ουρίας, ο Μάρκελος, ο Ευσέβώνας και ο Ελεάζαρος, που είχε το ίδιο όνομα με τον γηραλέο δάσκαλό τους. Εποχή 173 πριν τον Ιησού, με τον οποίον δεν είχαν καμία σχέση οι 7 συμπατριώτες του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το παραμύθι, 5.327 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος, ο πολύ σοβαρός βασιλιάς, ο Αντίοχος ο Επιφανής διάταξε τα 7 αδέλφια και τον 90χρονο γκουρού τους να φάνε απαγορευμένη τροφή την περίοδο της νηστείας. Δεν το λες ούτε για ανέκδοτο. Ένας εξουσιαστής της δυναστείας των Σελευκιδών δεν είχε άλλη αγωνία από το τι θα φάνε κάποια εβραιόπουλα, τα οποία κι αυτά αποτελούσαν φάρα εξουσιαστική. Οι περίφημοι Μακαβαίοι, τους γράφουν με δύο κάπα. Μακκαβαίοι.

Ή τρώτε ή σας ρίχνω στη φωτιά... , τους απείλησε ο βασιλιάς. Η μάνα των παιδιών έπεσε πρώτη στη φωτιά, θυσία θεωρείται η πράξη της. Τα 7 αδέλφια αρνήθηκαν να υπακούσουν στη βασιλική διαταγή και τους έκαψε ο κακός ηγεμόνας, μαζί με τον καθοδηγητή τους, κι όλοι, μαμά, παππούς και οι επτά Μακαβαίοι γιορτάζονται σήμερα από τη χριστιανική θρησκεία.

Διαβαστε ακομα:

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ