Η ΤΕΧΝΗ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

 
Πιτσιρικάς ήμουνα συλλέκτης φράσεων σημαντικών ανθρώπων. Μάζευα κάθε μεγάλη κουβέντα με λίγες, μετρημένες λέξεις που είχε πει ένας συγγραφέας ή καλλιτέχνης, φιλόσοφος ή ποιητής, ζωντανός ή πεθαμένος. Χάθηκε εκείνη η λίστα, άλλα μου έμειναν στη μνήμη κάποια από τα σπουδαία λεγόμενα που έτσι ή αλλοιώς τα αναθυμάμαι.
- Η τέχνη αψηφά την Ιστορία για να της δώσει Ζωή.
Να, ένα διαμάντι που θα είχε θέση στη χαμένη μου λίστα. Είναι λόγος του Πάολο Ταβιάνι, και το διάβασα σε συνέντευξη του στον κινηματογραφικό συντάκτη της εφημερίδας Τα Νέα Γιάννη Ζουμπουλάκη. Σε λιγότερες από δέκα λέξεις ο μέγας Ιταλός σκηνοθέτης λέει μια αλήθεια που δεν μειώνει την πραγματικότητα, την Ιστορία, αλλά αποθεώνει το ρόλο της τέχνης.
Ο δημιουργός χρησιμοποιεί το ιστορικό γεγονός και κάνει τα δικά του. Δεν είναι ιστορικός ο συγγραφέας, ο δραματουργός, ο ζωγράφος, ο σκηνοθέτης, δεν υπηρετεί την Ιστορία και την Αλήθεια. Με τη δική του αλήθεια λέει αυτά που θέλει να πει.
Ο κόσμος γνώρισε τους βραβευμένους αδελφούς Ταβιάνι, όχι τον Βιτόριο ( 1929-2018) και Πάολο (1931), που μαζί έφτιαξαν αλησμόνητες ταινίες. Ο Πάολο δεν ξεχνά τον μακαρίτη αδελφό του, κάποιες φορές συλλαμβάνει τον εαυτό του να γυρίζει ασυναίσθητα το πρόσωπο για να συναντήσει τα μάτια του Βιτόριο.
Διαβαστε ακομα:

ΩΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΛΘΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΠΟΥΛΟΒΕΡ...