ΤΟ ΠΑΜΠΟΝΗΡΟ, ΑΚΑΤΑΒΛΗΤΟ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ...

 

γράφει ο φωστήρας

Την καλημέρα μου πάλι από τα Γιάννενα με την εξής απορία: Ποιος να ήταν άραγε ο πρώτος μερακλής που έκανε απόσταξη  από τα τσίπουρα των σταφυλιών;
 
 
Οι καλόγεροι στο Άγιο Όρος κρατάνε φιλάρεσκα το trade mark, αλλά κάτι μου λέει πως δεν βρήκαν αυτοί την τεχνική. Τους δόθηκε. Οι άνθρωποι εκεί πάνω είναι αφοσιωμένοι στην προσευχή, την νηστεία και τα διακονήματα τους.  Δεν μπορεί να είναι το τσίπουρο εφεύρημα της καλογερικής.
 

Να διατυπώσω λίγο καλύτερα την ερώτηση: Ποιος μπορεί να ήταν ο πρώτος διδάξας: Το ερώτημα είναι σοβαρό, διότι πρόκειται για υψιπετούς έμπνευσης δημιούργημα.

 

Τον αποκαλύπτω σήμερα: Είναι ο ένας και μοναδικός, ο ανεπανάληπτος στην παγκόσμια μυθολογία, ίσως το μεγαλύτερο δημιούργημα του ελληνικού πολιτισμού και τρόπου ζωής και σκέψης, ο δικός μας θεός Διόνυσος. Θνητός και αναγεννημένος, η ενσάρκωση όλων των ζωικών χυμών και των υγρών συστατικών της ζωής, του έρωτα και της δημιουργίας. Νερό και γάλα, αίμα και σπέρμα. Και βέβαια το κρασί. Απ’ την ζώσα καρδιά του μικρού Ζαγρέα, που διαμελίστηκε στο αμπέλι από τους Τιτάνες και το αίμα του πότισε το χώμα. Κανείς άλλος, εκτός απ’ αυτόν, δεν θα μπορούσε να δώσει την έμπνευση να φτιαχτεί τσίπουρο.

 

Είναι σίγουρο. Ο μικρότερος αδελφός του και ηγέτης των Μουσών, Απόλλωνας, του είχε αφήσει το γήπεδο ελεύθερο στα θέματα αυτά, να παίζει σε όποια θέση θέλει. Ακόμα και την πρώτη θέση σε κάθε θέατρο, που πάντα έμενε κενή, την άφηνε σε αυτόν. (Θαυμαστό, πράγματι δείγμα αισθητικής, κάλλους και αρμονίας)

 

Η Απολλώνια σοφία συνταιριασμένη με τον Διονυσιακό ενθουσιασμό. Είναι ασύγκριτα μεγαλειώδης η ελληνική ποιητική φαντασία. Δημιούργησε τα δύο αδέλφια, τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο, το ένα και μοναδικό στην παγκόσμια μυθολογία συμπληρωματικό δίπολο του αιώνιου με το εφήμερο, του αμετάβλητου με το απείρως εκδηλούμενο, του πνευματικού και του υλικού κόσμου.

 

Σήμερα πια, είναι αλήθεια, μετά από δύο χιλιάδες χρόνια χριστιανικής και δεκατέσσερις αιώνες μουσουλμανικής ηθικής και τρεις αιώνες ακραίου ρασιοναλισμού και ντετερμινισμού, πολλά από αυτά είναι παρεξηγημένα. Άλλα πλέον ακατανόητα. Σήμερα, έννοιες όπως «έκσταση», «σεληνιασμός» ή και «μανία» ακόμα, ακούγονται περίεργα, είναι φορτισμένες αρνητικά, προκαλούν αντίδραση. Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, για τον περισσότερο κόσμο, είναι απλά ακατανόητες.

 

Φυσικά, το πνεύμα του Διονύσου, παμπόνηρο, ακατάβλητο, αιώνιο και απείρως εκδηλούμενο, βρήκε χίλιους τρόπους και μεταμορφώσεις για να επιβιώσει και να φθάσει ως τις μέρες μας. Στο θεατρικό λόγο στην Επίδαυρο. Αλλά και στο καρναβάλι του Ρίο και στο φεστιβάλ του Woodstock, στη μουσική του Rory Gallacherτων Rolling Stones και τόσων άλλων «καταραμένων» της ροκ μουσικής σκηνής. Αλλά και στο συρτάκι και στα σπασίματα πιάτων και στις παρέες των φίλων που τα λένε πίνοντας κρασί ή τσίπουρο, έτσι απλά, τις πιο πολλές φορές για να ξεχάσουν τα προβλήματα τους και να νιώσουν καλύτερα. 
 
Ο Διόνυσος είναι πάντα εκεί να μας χαμογελά και να μας συντροφεύει.
   

Γι’ αυτό σας λέω. Ο μόνος που θα μπορούσε να δώσει την έμπνευση για την απόσταξη τσίπουρων αυτός ήταν. Σε κάποιον αναχωρητή, ίσως, λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του προς το Περιβόλι της Παναγιάς. Έτσι απλά. Για να κάνει υποφερτή την αναχώρηση του. Και τη ζωή μας πιο όμορφη.

Διαβαστε ακομα:

Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ