ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΣ ΑΥΤΟΣ, ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 
Σκέψου να σε βάπτιζαν Θεοστήρικτο. Όνομα είναι κι αυτό. Δεν είναι μάρκα ποδηλάτου, ούτε κάποιο καινούργιο επάγγελμα. Μιλάμε για το συγκεκριμένο όνομα διότι σήμερα γιορτάζει. Είναι του οσίου Θεοστήρικτου. Κάθε χρόνο, στις 17 Μαρτίου είναι η γιορτή του. Η γιορτή του ονόματος.

Έτσι πάει. Αν δεν σε λένε Θεοστήρικτο, δεν γιορτάζεις σήμερα. Ο καθένας με τη μέρα του, με το όνομά του. Σε λένε π.χ. Αρσένιο, θα ακούσεις τα χρόνια πολλά του αγίου Αρσενίου, όχι άλλη μέρα. Εσύ δεν αποφασίζεις ο ίδιος. Δεν σε ρωτάνε ποιο όνομα γουστάρεις, ποιο σου ταιριάζει. Αν θεωρείς γρουσούζικο το Νο17, που είναι στη καρδιά της ρουλέτας, και ποτέ δεν το έχεις πιάσει, και σου έχει φάει πάρα πολλά λεφτά. Λέω για το Νο 17.

Αλήθεια, πώς θα σε φώναζαν αν σε βάπτιζαν Θεοστήρικτο. Θούλη; Ρίκο; Τεό; Θότο; Είναι κάπως σπαστικό το «Θεοστήρικτος», κι εσύ να 'θελες ένα πιο πιασάρικο, ένα χαϊδευτικό όνομα. Το 'χω σίγουρο πως θα σ' έπαιρναν στο ψιλό αν άκουγαν την μάνα σου και τον πατέρα σου να σε αποκαλούσαν «Θεοστήρικτε...».

Μικρασιάτης ο συναξαριστής Θεοστήρικτος έζησε τον 8ο αιώνα και από πιτσιρίκι ήθελε να κλειστεί σε μοναστήρι. Δεν λες πως μάλλον είχε κάποιο πρόβλημα, απλά ο ανθρωπάκος ήταν φιλομόναχος, φίλος του μοναχισμού, όπως άλλος είναι φυσιολάτρης, φιλόμουσος, φίλαθλος.

Φίλαθλος είναι ο φίλος του αθλητισμού, όχι ο οπαδός, ο πιστός μιας ομάδας. Σύμφωνα με τα κιτάπια της θρησκείας ο Θεόστήρικτος θεωρείται…αθλητής, διότι «άθλησε» υπέρ των ιερών εικόνων. Δηλαδή; Ο τότε αυτοκράτωρ ήταν εικονομάχος, δεν ήθελε τις εικόνες, και έβγαλε φιρμάνι να τιμωρούνται, να βασανίζονται όσοι χριστιανοί προσκυνούσαν τις ζωγραφιές στις εκκλησίες.

Φοβερά πράγματα. Τι σε νοιάζει, βρε μπάμια, αν εγώ θέλω να φιλάω τις εικόνες του Χριστούλη και της Παναγίτσας. Αν καρφιτσώνω επάνω τους ένα κόσμημα. Αν, πάλι, δεν κάνω κέφι να πάω στην εκκλησία να ακούσω τις μπούρδες του κάθε Άνθιμου. Τέλος πάντων, ο Θεοστήρικτος ήταν εικονολάτρης, όχι εικονομάχος, τον κλείσανε φυλακή επειδή έκανε αθλητισμό, αγωνίστηκε υπέρ των εικόνων. Του αξίζει μια ημέρα «δική» του, έχει κληρώσει η 17η Μαρτίου. .

Διαβαστε ακομα:

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΤΕ ΤΗ ΓΗ ΚΙ ΑΛΛΑΞΤΕ ΜΥΑΛΑ, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΣΩΤΗΡΙΑ