ΙΒΑΝ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΒΟΣ!

 

Η Ιστορία τον έχει καταγράψει ως «Τρομερό» τον Ιβάν Δ', τον πρώτο Μεγάλο Δούκα της Μοσχοβίας, της ευρύτερης περιοχής της Μόσχας. Έγινε τσάρος κι ήταν ο πιο αγαπημένος του λαού. Ο Ιβάν ο Τρομερός, ο πρώτος τσάρος πασών των Ρωσιών διότι κοντραρίστηκε με τους βογυάρους, τους Ρώσους αριστοκράτες, το κατεστημένο της εποχής πριν από 500 χρόνια.

Με το ζόρι κάνανε λαοφιλή αυτό το κάθαρμα της εξουσίας, τον Ιβάν τον Τρομερό, τον πιο σκληρό, πιο ωμό από τους δυνάστες βογυάρους. Ο κοσμάκης, όμως, έχει την ανάγκη να πιστεύει ότι δεν είναι όλοι κακοί, και αξίζει να ελπίζει σε κάποιον κερατά με ανθρωπιά. Μετά από αιώνες πείνας και καταπίεσης οι μουζίκοι ήθελαν να κοιμούνται τις νύχτες με την παρηγοριά ότι κάποιος άνθρωπος του Θεού, ισχυρός και σπουδαίος είναι δικός τους...

Πράγματι ο Ιβάν ο Τρομερός ήταν άνθρωπος του Θεού. Ποτέ δεν σκότωσε φίλο και εχθρό χωρίς αμέσως μετά με κλάμα στα μάτια να ζητήσει συγχώρεση. Δεν υπήρχε πιο απλό, πιο εύκολο πράμα στον Ιβάν τον Τρομερό από το να διατάξει τη δολοφονία της γυναίκας του, κάποιου με τον οποίον έπαιζε χρόνια σκάκι, ενός αρχιεπισκόπου ή να κάψει ένα χωριό. Θεοσεβούμενος, όμως, πάντα το έριχνε στις προσευχές μετά από κάθε αποτρόπαιο έγκλημα του. Αυτό έκανε κι όταν καθάρισε τον γιο του, τον ανδρείο Ιβάν Ιβάνοβιτς.

Δεν σκότωσε τον διανοητικά καθυστερημένο άλλο γιο του, τον Φιόντορ, τον διάδοχο του στο θρόνο, όταν ο Ιβάν ο Τρομερός πέθανε το 1584, σα σήμερα 18 Μαρτίου. Από τι ψόφησε είναι άγνωστο, ακόμα το ψάχνουν. Μια εκδοχή είναι ότι πήγε από απρόσεκτη θεραπεία της σύφιλης στο όργανο του. Το πιθανότερο είναι ότι στραγγαλίστηκε, ίσως δηλητηριάστηκε. Παίζει και κάτι άλλο...

...Η Ιρίνα, η σύζυγος του γιου του Φιόντορ, έβαλε τις φωνές όταν αποπειράθηκε να την βιάσει ο Ιβάν ο Τρομερός κι έτρεξε να την βοηθήσει ο αδελφός της Μπόρις Γκοντούνωφ, μ' έναν φίλο του. Όταν κάνανε τσακωτό τον τσάρο ένα από τα δύο θα γινόταν. Ή θα τους σκότωνε ο Ιβάν ή θα τον τελείωναν οι δυο τους- έγινε το δεύτερο.

 

Γεννήθηκε Αύγουστο του 1530 και όπως να 'χει ήταν ένας σχιζοφρενής ο Ιβάν Τρομερός. Μετά το θάνατο της αγαπημένης του Αναστασίας, της πρώτης του συζύγου, παντρεύτηκε άλλες πέντε γυναίκες, τις οποίες όλες έστειλε στον άλλο κόσμο.

Ένα τελευταίο. Από μεγάλο σόι καταγόταν ο γιος του τελευταίου Μεγάλου Δούκα της Μοσχοβίας, ο αποκληθείς τσάρος των φτωχών, αυτός είναι ο Ιβάν ο Τρομερός. Είναι δισέγγονος του Δεσπότη του Μυστρά Θωμά Παλαιολόγου, του αδελφού του Κωνσταντίνου, του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Ευλογημένοι όσοι γλύτωσαν από το τσεκούρι του Ιβάν του Τρομερού.

Διαβαστε ακομα:

ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΣ ΑΥΤΟΣ, ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ