ΜΠΕΤΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ

 

 

Έγραψε μουσική, την ακούς εσύ κι έρχεσαι σ' επαφή με το πέραν του πέρατος. Οι δημιουργίες του σε βοηθάνε να φτάσεις στο απέραντο. Με το έξω από σένα, με το υπερπέραν, αν βέβαια η μουσική του ακουμπά κάποιους άγνωστους και σε σένα δικούς σου ερεθισμούς 

 

Μπετόβεν. Απεσταλμένος. Ποιος τον έστειλε. Ό,τι καταλαβαίνεις. Να μας πει, τι; Ό,τι καταλαβαίνεις. Αθάνατος. Η μουσική του ζει. Υπάρχει στο σύμπαν. Ό,τι καταλαβαίνεις.

 

Μιλάμε μουσικά, όχι για το τι παρλάρει και ο πιο σοφός με την ανθρώπινη γλώσσα. Με το έτσι κι αλλοιώς μπλα μπλα.. Τα πιο σημαντικά στον άνθρωπο ειπώθηκαν χωρίς λέξεις. Με τη μουσική του Μότσαρτ και του Μπετόβεν, κι άλλων τεράστιων, γράφτηκαν οι πιο υψηλές σκέψεις.

 

Ήταν ο Σωκράτης, μετά ο Πλάτων. Μετά τον Mozart ήρθε ο Ludwig van Beethoven. Γεννήθηκε Δεκέμβριο του 1770 και πέθανε 57 χρονών το 1827, σα σήμερα 26 Μαρτίου. Θεόκουφος.

 

 

 

Για φαντάσου ζωγράφο τυφλό! Ο Μπετόβεν από τα 26 χρόνια του είχε προβλήματα ακοής και κουφάθηκε εντελώς στα 49 του. Ποτέ δεν ξεπέρασε την κώφωση του. Στο τσακ ήταν να αυτοκτονήσει. Όταν, όμως, ήταν ανήμπορος πια να ακούει και τον παραμικρό θόρυβο, τότε έγραψε τεράστια μουσική. Το κύκνειο άσμα του ήταν η Ενάτη Συμφωνία, και στις 7 Μαίου το 1824 έκανε πρεμιέρα στη Βιέννη.

 

 

Διάνοια. Άρχισε να δίνει ολοκληρωμένα έργα ο Μπετόβεν από 14 χρονών. Σπούδασε φιλοσοφία στη Βόνη. Δάσκαλος του ο Haydn.
Διαβαστε ακομα:

Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΟΥ '21 ΚΑΙ ΤΑ ΝΤΟΥΦΕΚΙΑ ΤΟΥ