Ο ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

 
Νομίζεις ότι ο πρόεδρος την ομάδας σου, που βέβαια είναι μεγαλοεπιχειρηματίας, δεν έχει δίπλα του έναν γελωτοποιό; Ότι δεν χρειάζεται κάποιον με την ικανότητα να του φέρνει κέφι. Σπάνιο ένας χοντροπαίκτης της αγοράς που βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο, να κυκλοφορεί χωρίς τον απαραίτητο προσωπικό του γελωτοποιό.
Γελωτοποιός. Πολύ σοβαρό επάγγελμα. Απαιτεί ειδικά προσόντα. Σήμερα, όμως, οι γελωτοποιοί είναι παρεξηγημένοι. Σήμερα δεν υπάρχουν γελωτοποιοί! Είσαι λάθος, κύριε. Δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Επιμένω, όλοι σχεδόν οι βασιλιάδες έχουν από έναν γελωτοποιό. Υπάρχουν σήμερα βασιλιάδες; Σήμερα υπάρχουν οι αληθινοί βασιλιάδες, οι άλλοι του παλιού καιρού είναι μόνο για τα παραμύθια.

Βασιλιάς της γαρίδας. Βασιλιάς των τάνκερ. Βασιλιάς του αλουμινίου. Μιλάμε για πολυεθνικούς γίγαντες, για τους επικυρίαρχους στο αντικείμενο τους. Τους οικουμενικούς. Βασιλιάς της κοκαΐνης. Βασιλιάς των διαμαντιών. Βασιλιάς των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Βασιλιάδες, σου λέω, όμως δεν είναι αραγμένοι στο θρόνο τους, όπως τις παλιές γραφικές εποχές. Άγριο, ανελέητο πρωταθλητισμό κάνουν οι εν λόγω βασιλιάδες, οι πρώτοι στο χώρο τους, και όπου βρίσκονται, στο σαλέ για σκι, στο ιδιωτικό αεροσκάφος, στη θαλαμηγό τους, στο γήπεδο, από κοντά είναι και ο Ι.Χ. γελωτοποιός τους. Να τον κάνουν, τι;

Να τους κάνει να ξεχνιούνται. Αυτή είναι η αποστολή του γελωτοποιού, και χωρίς να φοράει τα ρούχα της δουλειάς, κάτι χρωματιστά, ούτε ψευτοχορεύει μπροστά στον κύριο του, να του αποσπάσει την προσοχή, να τον διασκεδάσει με κωλοτούμπες, με διάφορες φιγούρες. Όχι τέτοια πράγματα σήμερα.

Ο σύγχρονος γελωτοποιός έχει το μονάκριβο προσόν του πλακατζή. Το αφεντικό έχει ανάγκη να διώχνει τη σκέψη του από τις σκοτούρες. Στην πραγματικότητα ο γελωτοποιός του σήμερα είναι ο κολλητός του μεγιστάνα. Όπως το λέω. Πιο κοντά στον μεγιστάνα των μπίζνες είναι ο επιλεγμένος γελωτοποιός, παρά τα παιδιά του, η γυναίκα του, η γκόμενά του.

Και ο γελωτοποιός γνωρίζει τον χαρακτήρα του αφέντη του περισσότερο από κάθε άλλον. Κι άσε κάποιοι να λένε ότι ο γελωτοποιός είναι λαμόγιο, μια ξεφτύλα, μια «βαλίτσα» που ο εκατομμυριούχος την κουβαλάει όπου κι αν ταξιδεύει.

Διαβαστε ακομα:

ΔΡΕΠΑΝΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΤΟΥ