ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ, ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

 

Θόδωρος Κολοκοτρώνης, ο πρώτος του αγώνα. Δημήτριος Πλαπούτας, ο κολλητός, ο συναγωνιστής. Σκληρό καρύδι, ρίζα αρβανίτικη, από τους περίφημους «Ντρέδες» της Πελοπονήσου. Σόι μεγαλωμένο με τα όπλα, γι΄αυτό τους είχαν στη δούλεψή τους οι κοτσαμπάσηδες και τους αποδέχονταν οι Τούρκοι. Σχέσεις ισορροπίας! Δεν είναι για φιγούρα τα κουμπούρια στο σελάχι και δεν το 'χει σε τίποτα ο άλλος να τα τραβήξει.

Γράφουμε για ιστορικά πρόσωπα που έβαλαν χέρι στο ξεσηκωμό, με την... υποσημείωση ότι για τους περισσότερους απ' αυτούς οι 99 στους 100 Έλληνες δεν γνωρίζουν κάτι άλλο εκτός από το όνομά τους. Η κουβέντα γίνεται όχι τόσο να φωτίσουμε αυτά τα ίδια τα πρόσωπα, όσο το δικό μας τόπο, το δικό μας παρελθόν. Ποιο σκηνικό γέννησε τους προπαππούδες των προγόνων μας.

Κλέφτης ο πατέρας, με τέσσερις γιους, δύο με την επίσημη ερωμένη και δύο με την επίσημη σύζυγο. Ο Δημήτρης Κόλιας-Κολιόπουλος που τον είπανε Πλαπούτα, ο αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης, όπως γράφει το σχολικό βιβλίο της Ιστορίας, ήταν γιος της νόμιμης, της στεφανωμένης γυναίκας του καπόμπαση των Δεληγιανναίων. Κάπος, δηλαδή επικεφαλής της φρουράς του κοτζαμπάση, του άρχοντα με την ελεγχόμενη από τον Οθωμανό κατακτητή τοπική εξουσία.

Στις 21 Μαρτίου 1821 ο πατέρας Πλαπούτας με τους γιους του Γιώργο και Δημήτρη σήκωσαν το λάβαρο του ξεσηκωμού στην ορεινή Γορτυνία, με 800 άτομα. Όσοι είχαν ντουφέκια, όσοι ήταν ικανοί να κρατήσουν σπαθιά στο χέρι. Ποιοι άλλοι να σηκώσουν κεφάλι; Οι κλέφτες και αρματωλοί, άλλοτε τσιράκια των Ελλήνων προύχοντων και των Τούρκων αγάδων, άλλοτε στοιχεία ανυπότακτα.

Το όνομα του Δημήτρη Πλαπούτα συνδέθηκε μ' αυτό του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Τράβηξαν αρκετές μάχες μαζί, παρέα φυλακίστηκαν για προδοσία και με την ποινή του θανάτου. Αποφυλακίστηκαν όταν ο βασιλιάς Όθων πάτησε τα 20, ενηλικιώθηκε και τους έκανε τη... χάρη να τους αμνηστεύσει.

Ο στρατηγός Πλαπούτας έγινε και βουλευτής και για λόγους... ''πολιτικούς'' τα 'σπασε με τον άλλοτε συμπολεμιστή του Κολοκοτρώνη. Έγινε και επίτιμος υπασπιστής του Όθωνα.

Συμβαίνουν αυτά στη ζωή. Στους ανθρώπους, δηλαδή. Πάντα. Ένας μπαρουτοκαπνισμένος με παράστημα αθλητικό που τρόμαζες να τον αντικρύσεις, ο Δημήτριος Πλαπούτας έγινε υπηρέτης του θρόνου, υπασπιστής στο τσογλάνι τον Όθωνα. Γεννήθηκε 15 Μαίου σα σήμερα, το 1786, και πέθανε στις 27 Ιουλίου, το 1864.

Διαβαστε ακομα:

ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΩ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΟΥ