Η ΣΦΑΓΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

 

Έμεινε στην Ιστορία. Στους αιώνες των αιώνων. Η νύχτα του αγίου Βαρθολομαίου. Η μεγάλη θρησκευτική σφαγή. Καθολικοί κατέσφαξαν προτεστάντες. Χριστιανοί ενάντια χριστιανών. Γάλλοι ενάντια Γάλλων. Για μια φορά ακόμα το δίποδο, το τέλειο ον, κατέδειξε ότι ο τεχνοκρατικός πολιτισμός και ο πνευματικός διαφωτισμός δεν τον ξεκόβουν με τίποτα από την προϊστορική του καταγωγή. Κανονικό θηρίο της ζούγκλας θα ορμήξει να φάει ζωντανό τον άλλονα για την κονόμα. Για την εξουσία.

Ποιος Χριστός και ποιο διαφορετικό θρησκευτικό, πιο σωστά εκκλησιαστικό, δόγμα! Κίνητρο στο μακελειό, το 1572, σα σήμερα 24 Αυγούστου, απλά ήταν στο όνομα της πίστης. Οι ρωμαιοκαθολικοί έβαψαν το Παρίσι κι άλλες πόλεις της Γαλλίας με το αίμα των Ουγενότων, των Γάλλων διαμαρτυρόμενων.

Άλλο παραμύθι. Ότι ευθύνεται ο πιτσιρικάς βασιλιάς, ο Κάρολος Θ’. Αυτός και η καριόλα η μάνα του, η Αικατερίνη των Μεδικών, το πραγματικό κουμάντο της χώρας, έδωσαν την εντολή να ξεσκίσουν τους Ουγενότους ανήμερα του αγίου Βαρθολομαίου. Έτσι είναι, και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά ο Τσάρλς. Με τίποτα δεν κρατιόντουσαν οι καθολικοί.

Κι όταν τους ξεπάτωσαν του Ουγενότους, μιλάμε ότι την πλήρωσαν αριστοκράτες, κτηματίες, λεφτάδες, ο βασιλιάς διέταξε “Φτάνει, μέχρι εδώ…”. Τον έγραψαν τον Κάρολο και συνέχισαν οι δικοί του την αιματοχυσία.

Αυτός είναι ο άνθρωπος. Βρέθηκε στη γη για να σκοτώνει. Κι άσε τους μαλάκες να χρεώνουν τις θηριωδίες σε ανύπαρκτα πράγματα. Να μιλάνε για χουλιγκανισμό θρησκευτικό, πατριωτικό, ιδεολογικό, ποδοσφαιρικό. Δεν ξέρει απ’ αυτά ούτε το θηρίο της ζούγκλας.

Διαβαστε ακομα:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΠΑΖΙΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΚΗΝΗ ΙΝΔΙΑΝΩΝ