ΣΤΗ ΜΑΣΤΟΥΡΑ ΤΗΣ Η ΚΥΡΙΑ ΕΙΠΕ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟΟ

 

Ο Αθηναίος Θεμιστοκλής είναι το πρώτο κουμάντο στη Ναυμαχία. Στην Σαλαμίνα, τελικά, κόπηκε ο βήχας της Περσίας, της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας του καιρού της. Στο ελληνικό νησί έσπασε το όνειρο του Μεγάλου Βασιλέως, του Ξέρξη να προχωρήσει προς δυσμάς. Στους τόπους εκείνους που αργότερα ονομάστηκαν Ευρώπη.

''Λες μαλακίες... '' αποπαίρνει τον Θεμιστοκλή ο αρχηγός του στόλου των Σπαρτιατών στη Σαλαμίνα. Φοβερά πράγματα. Επειδή ήταν αρχαιότερος και είχε ένα βαθμό περισσότερο κουνιότανε ο Ευρυβιάδης. Αν είναι δυνατόν, Σπαρτιάτης να κάνει τον καμπόσο σε Αθηναίο, για δουλειές θαλασσινές. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Οι Αθηναίοι δεν παιζόντουσαν στη θάλασσα. Είχαν πατήσει σε περιοχές όπου γης ήταν τότε γνωστές. Και εξελίχθηκαν στη Νο 1 αποικιοκρατική δύναμη λόγω της υπεροχής τους στο ναυτικό, εμπορικό και πολεμικό.
Όπως συνηθιζόταν, τότε, οι Έλληνες πήγαν στην κυρία πρεζού, την Πυθία, στο Μαντείο των Δελφών, και την ρώτησαν: ''Τι χαμπάρια... Οι Πέρσες πέρασαν τις Θερμοπύλες, πως να ξηγηθούμε;... ''.

Η κυρία, κάργα στη μαστούρα, μέσα στους καπνούς, δίνει το χρησμό: ''Θα σας σώσουν τα ξύλινα τείχη''. Ο Θεμιστοκλής πιάνει την ερμηνεία του χρησμού. ''Τα καράβια!!! Ξυπνήστε! Αυτό είναι... ''. Εξηγεί στους άλλους αρχηγούς; ''Όταν η ιέρεια μιλάει για ξύλινα τείχη, δεν θέλει ρώτημα το πράμα. Μας δίνει το μήνυμα να στήσουμε τείχος με τις τριήρεις''.

''Λες μαλακίες... '', τον χαβά του ο Ευρυβιάδης και πάνω στον καβγά, με ράβδο στο χέρι, ορμάει να δώσει μια στον Αθηναίο ναύαρχο. Τότε ήταν που η Θεμιστόκλα αμόλυσε την ιστορική ατάκα: ''Πάταξον μεν, άκουσον δε... ''.

Διαβαστε ακομα:

ΓΥΜΝΑ ΚΟΡΜΙΑ ΜΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΗΘΙΚΕΣ