ΤΗΝ ΣΤΑΧΤΗ ΜΟΥ ΣΚΟΡΠΙΣΤΕ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

 
Η επιθυμία του ήταν να καεί το σώμα του και η τέφρα να σκορπιστεί σε ιερό ποτάμι της Ινδίας. Πριν τον ρίξουν στη φωτιά, πάντα σύμφωνα με την επιθυμία του, στα μάτια και τα χείλη νεκρού τοποθέτησαν φύλλα λωτού. Είχε προετοιμαστεί πνευματικά για τον βέβαιο θάνατο του. Πέθανε από καρκίνο Νοέμβριο του 2001 στα 58 του ο κιθαρίστας των Μπητλς Τζωρτζ Χάρισον, ο λιγότερο θορυβώδης της πιο σπουδαίας μουσικής μπάντας. Του θρυλικού και ανεπανάληπτου αγγλικού συγκροτήματος με τα τέσσερα φτωχόπαιδα από το Λίβερπουλ.

While My Guitar Gently Weeps. Έχω ακούσει ατέλειωτες φορές, ώρες ολόκληρες, τούτο το κομμάτι του Γεωργίου Χάρισον. Μια εβδομάδα, ένα μήνα, από το πρωί μέχρι το βράδυ μπορώ να δέχομαι μέσα από τα αυτιά μου, και να με γεμίζει, να με γαληνεύει το τόσο τρυφερό τραγούδι.

 

While My Guitar Gently Weeps... - Όσο η κιθάρα μου δακρύζει.... Το ‘γραψε ο Γιώργος, το καλύτερο παιδί, το πιο νορμάλ των Beatles. Ο σεμνός George Harrison γεννήθηκε το 1943, σα σήμερα 25 Φεβρουαρίου, κι αυτός ήταν που ανακάλυψε τις ανατολικές φιλοσοφίες. Γνωρίστηκε με τον γκουρού Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι και μυήθηκε στην ινδική μουσική από τον Ραβί Σανκάρ, έγινε και οπαδός του κινήματος Χάρε Κρίσνα. Και ασπάστηκε τον ινδουϊσμό.

Μετά τη δολοφονία του Τζων, ο Τζωρτζ δέχθηκε κι εκείνος απόπειρα δολοφονίας μέσα στο σπίτι του, επίσης από θαυμαστή των Beatles, όπως θαυμαστής του Τζων Λένον ήταν ο δολοφόνος του. Αμέσως μετά την απόπειρα εναντίον του ο Χάρισον το ‘ριξε στο διαλογισμό, στη χορτοφαγία, στην κηπουρική.

Ο Τζωρτζ γεννήθηκε το 1943, σα σήμερα 25 Φεβρουαρίου. Πριν από χρόνια πολλά γνώρισα έναν φίλο τού Τζωρτζ Χάρισον, ο οποίος μου είπε: «Από 11 χρονών έπαιζε κιθάρα, από τη στιγμή που ξυπνούσε μέχρι να τον πάρει ο ύπνος». Καμία έκπληξη. Έτσι είναι. Δεν γίνεται να πετύχεις, χωρίς να ταυτιστείς, χωρίς να ερωτευτείς μ’ ό,τι θες να ασχοληθείς. Η κιθάρα, ο έρωτας με την κιθάρα, ήταν η ίδια η ζωή του Γιώργου. Η κιθάρα, η λατρεία της κιθάρας, η σκέψη της κιθάρας του έδωσε τη ζωή μέχρι την τελευταία ώρα του.
Αν ακούσετε το While My Guitar Gently Weeps, ίσως πλησιάσετε τον πόνο και ό,τι ένοιωθε για τη ζωή ο George Harrison. Καμιά σχέση με τον Ρίγκο Σταρ και τις ηγετικές μονάδες του γκρουπ, τον Ιωάννη και τον Παύλο.
Διαβαστε ακομα:

ΥΣΤΕΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ