Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

 
Ευτυχώς, ο χειρούργος στο επάγγελμα πατέρας του πέθανε ενωρίς και ο γιος του ασχολήθηκε με τη μουσική την οποία είχε κλίση, όπως λέμε. Κλίση; Όχι μόνον. Ιδιοφυής μουσικός. Κλάση τεράστια αναγνωρισμένη στους αιώνες όσο θα υπάρχει άνθρωπος.

George Frideric Handel. Περί αυτού πρόκειται, του πρωτοπόρου στη σύνθεση της όπερας Γερμανού την εποχή του μπαρόκ.

Φοβερά πράγματα. Ο πατέρας κατάλαβε ότι ο γιος του Γεώργιος- Φρειδερίκος και γούσταρε να ασχοληθεί με τη μουσική και είχε πολύ μεγάλο ταλέντο. Τον συμβούλευσε, όμως, δηλαδή του απαγόρευσε τη μουσική, διότι δεν είχε ψωμί. “Για να βγάλεις λεφτά στη ζωή σου, να σπουδάσεις νομικά”. Και τον έστειλε στο πανεπιστήμιο να γίνει Κούγιας.

Ψόφησε ο πατέρας του και ο γιος, ελεύθερος πια, την έπεσε στη μουσική. Τυχερός ο Χέντελ, στο Ανόβερο γνωρίστηκε με τον διάδοχο του θρόνου της Αγγλίας (φώτο). Άλλος βολικός θάνατος, πεθαίνει η βασίλισσα και το κολλητάρι του γίνεται βασιλιάς. Και “Άγγλος” ο δικός μας.

 

Εγκαταστάθηκε στην Αγγλία ο Γιώργος, πήρε υπηκοότητα αγγλική και μεγαλούργησε. Τριάντα χρόνια μετά την εγκατάσταση του στην Αγγλία, το 1742 παρουσιάζει στο Δουβλίνο τον ''Μεσσία'', το ορατόριο με αποσπάσματα από την Βίβλο και ψαλμούς από το Προσευχητάρι του αγγλικανικού δόγματος. Παγκόσμιας αξίας το ''Messiah'' παίζεται πάντα και παντού.
Κάτι άλλο για τον Γκέοργκ Φρήντριχ Χέντελ; Δεν γούσταρε να παντρευτεί, να κάνει οικογένεια, το φαγητό ήταν η μεγάλη του αδυναμία. Ο μπούρδας έτρωγε το καταπέτασμα γι' αυτό έπαθε στα 52 του το πρώτο του εγκεφαλικό. Γεννήθηκε Φεβρουάριο του 1685 από οικογένεια ιατρών και πέθανε το 1759, σα σήμερα 14 Απριλίου, στα 74 του.

Διαβαστε ακομα:

ΕΙΣΑΙ ΡΟΝΑΛΝΤΟ, ΜΠΡΑΝΤ ΠΗΤ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΣ