ΜΙΑ ΛΑΜΨΗ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΙΝΙΓΜΑΤΟΣ

 

Η κάθε εποχή έχει το «δικό» της μεγάλο συγγραφέα, κι αυτός με την αξία του, τα αριστουργήματα του χαρακτηρίζεται μέχρι «κλασικός». Εν ζωή δεν τον λένε έτσι, ούτε νεοκλασικό- αυτή τη σφραγίδα κερδίζει κάποιος στην αιωνιότητα, μετά από δεκάδες, από εκατοντάδες χρόνια.

Προσωπικά διαβάζω. θέλω να διαβάζω, κυρίως καταξιωμένους συγγραφείς, όπως ένας απ’ αυτούς, ίσως ο πιο σπουδαίος σήμερα στην Αμερική, είναι ο Φίλιπ Ροθ, ο οποίος το 2014 ανακοίνωσε την απόσυρσή του.

 

«Συγκεντρώνομαι στο μεγάλο έργο να... μην κάνω τίποτε. Πέρασα πολύ ωραίες στιγμές αυτά τα τρία -τέσσερα τελευταία χρόνια. Τώρα δεν γράφω πια, και θέλω να φλυαρώ...» είπε στο BBC.

Μ’ ένα βιβλίο δεν ζεις μονάχα την ιστορία του, προσπαθείς να πλησιάσεις και τον συγγραφέα, αυτό το ξεχωριστό είδος ανθρώπου. Δεν ξεκινά να γράφει ό,τι του κατέβηκε στη σκέψη,, την όποια ιδέα γεννήθηκε από την έμπνευση του, αν προηγουμένως δεν «πιει» τη ζωή των ηρώων, αν δεν τους ζυμώσει, τους πλάσει έτσι όπως τους χρειάζεται το μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας, τελικά, περισσότερο από την ίδια του τη ζωή, από τον δικό του χαρακτήρα του, έχει προσεγγίσει, έχει φωτίσει εκείνα τα «πρόσωπα» που έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει στις ιστορίες του.

 

Ο Phillip Roth από εβραϊκή οικογένεια στο Νιου Τζέρσυ γεννήθηκε Μάρτιο του 1933 κα πέθανε το 2018. σα σήμερα 22 Μαίου. Μμε το βραβευμένο έργο του πρόσθεσε κι αυτός μια απειροελάχιστη κουκίδα στο άλυτο αίνιγμα, στον Μεγάλο Κάτοικο του πλανήτη, τον άνθρωπο.
Διαβαστε ακομα:

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΟΙΤΥΛΟΥ