ΜΙΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥ ΣΤΑ ΑΡΜΑΤΑ

 

Στην ελληνική Ιστορία υπάρχουν κάποια πρόσωπα που από μόνα τους δίνουν υλικό για συναρπαστικές ταινίες, νουβέλες. Φοβερά πράγματα. Ο ελληνικός κινηματογράφος αντί να την πέσει στο 1821, τα έδωσε όλα σε μελό της συμφοράς και κωμωδίες της σάχλας. Ειδικά οι ταινίες με θεματολογία την ελληνική επανάσταση είναι της πλάκας.

Ένα τέτοιο αβανταδόρικο πρόσωπο είναι η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Όποιος πλησιάζει τη ζωή της επιτόπου φτύνει τους Έλληνες. Ούτε όσιο, ούτε ιερό. Άσε τη σιδερωμένη Ιστορία, όπως διδάσκεται στα σχολεία. Γραμμένη με τρόπο να μπαλώσει το φιλοτομαρισμό των ηρώων του 1821.

Βίος και πολιτεία η Μπουμπουλίνα. Γεννήθηκε Μάϊο του 1771, μέσα σε τούρκικη φυλακή, στην Κωνσταντινούπολη, όταν εκεί η μάνα της   επισκέφθηκε τον έγκλειστο ετοιμοθάνατο πατέρα της. Υδραία. Με δύο γάμους, στη σούμα έξι παιδιά.
Τον πρώτο άντρα της τον φάγανε Μπαρμπαρίνοι πειρατές, τον δεύτερο, τον Μπούμπουλη, γι' αυτό και “Μπουμπουλίνα”, τον πέρασαν για πειρατή και τον ξεπάστρεψαν Γάλλοι. Χήρα από τα 30 της με περιουσία από τους δύο συζύγους. Καράβια, κτήματα, μετρητά. Ξεκινάει το εμπόριο. Καπετάνισσα. Είναι η πρώτη και μοναδική γυναίκα στον κόσμο που πήρε τον τίτλο του “ναυάρχου”-  της τον απέδωσαν επίσημα οι Ρώσοι.
Την κάρφωσαν στους Τούρκους συγγενείς της, λες κι είχαν να κάνουν με κάποια Μπουμπού που θα κατέβαζε το κεφάλι, θα καθόταν μοιρολατρικά. Η κατηγορία ήταν πως κάποια πλοία του μακαρίτη άνδρα της πολέμησαν εναντίον των Οθωμανών στον ρωσοτουρκικό πόλεμο. Σκοπός των συγγενών να της τα κατασχέσουν τα πλοία. Τρέχει κατ' ευθείαν στην μάνα του Σουλτάνου και κερδίζει τον θαυμασμό της Βαλιδέ, Η τουρκάλα αποφασίζει: Η Μπουμπουλίνα είναι υπό την προστασία μου.

Πέφτει το Ναύπλιο στα χέρια των Ελλήνων. Φρούραρχος της πόλης ο Πάνος Κολοκοτρώνης, κι όταν αυτός δολοφονείται ως αντικυβερνητικός, η Μπουμπουλίνα αγριεύει. ''Ωρέ, κοπρόσκυλα,
γι' αυτό ελευθερώσαμε την Ελλάδα; Για να σκοτώσετε τον Πάνο και να φυλακίσετε τον Θόδωρο Κολοκοτρώνη''. Την συλλαμβάνουν κι αυτή, την εξορίζουν. Την ηρωίδα. Αυτήν που
ξόδεψε το βιός της για τον ξεσηκωμό.

Δύο είναι οι μεγάλες οικογένειες των Σπετσών, οι Μέξηδες και οι Κούτσηδες, πλούσιοι και πρόκριτοι, αλβανικής καταγωγής και οι δύο. Η Μπουμπουλίνα βρίσκεται σε φάση β' εθνικής, έχει μείνει άφραγκη.

Η Ευγενία Κούτση, με εντολή της οικογένειάς της, θα παντρευόταν με τον γιο του Μέξη, αλλά το κορίτσι είχε καψουρευτεί με τον Γιώργο, γιο της Μπουμπουλίνας, από τον πρώτο της γάμο. Οι δυο ερωτευμένοι κλέφτηκαν. Η προσβολή. Οι Μέξηδες τράβηξαν στο αρχοντικό του Μπούμπουλη, ''Δώστε πίσω την παρθένα μας''. Βγήκε να καθαρίσει η Λασκαρίνα κι αρπάει ένα βόλι κουτσέικο στο μέτωπο, νεκρή, στα 54 της χρόνια. Συνέβη το 1825, στις 22 Μαίου.

Όσο για τις δύο ισχυρές οικογένειες, επειδή έπρεπε να συμπεθεριάσουν, ένας γιος Κούτση παντρεύτηκε μία άλλη παρθένα Μέξη.

Διαβαστε ακομα:

ΠΟΝΤΙΟΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟ 1923 ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ...