ΤΣΙΤΑΚΙΣΜΟΣ, ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΚΑΤΙΝΙΣΜΟΣ

 

Τι θα πει “τσίτα”; Άνοιξε πόλεμος ανάμεσα στον Πέτρο Κωστόπουλο, τον γνωστό, και την Αγγελική Ηλιάδη, την γνωστή. Ε, να κάνουμε γνωστή και τη λέξη “τσίτα” την οποία απεύθυνε η αοιδός στον τηλεπαρουσιαστή.

Εγώ όταν ακούω τη λέξη “τσίτα” το μυαλό μου πάει στο αιλουροειδές της ζούγκλας. Στην τσίτα. Στον γατόπαρδο. Τρέχει, λέμε, σαν τσίτα, διότι το ζώο τρέχει με ταχύτητες μέχρι 120 χιλιόμετρα την ώρα. Και στο ξεκίνημα, άντε να το πιάσεις, όταν σε τρία δευτερόλεπτα είναι ικανό να πιάσει τα 100 χιλιόμετρα.

“Η τσίτα σας, Πέτρο, δεν θα σας φέρει μεγαλύτερα νούμερα στην εκπομπή σας...” μαλώνει τον Κωστόπουλο η κυρία Ηλιάδη. Αίσχος. Έγινε φίρμα και η κυρία που παριστάνει τη φωνή και κάνει κριτική σε κοτζάμ Κωστόπουλο. Τι άλλο θα δούμε.

Τι θα πει “τσίτα”, λοιπόν; Να καταλάβω τι εννοεί η κυρία, άνοιξα το λεξικό. Η λέξη, βέβαια, δεν είναι ελληνική, είναι τούρκικη. Είναι η στενή λωρίδα σανιδιού, ένα κομμάτι ξύλου, το διχαλωτό υποστήριγμα των κλαδιών στο αμπέλι, μία διακοσμητική ταινία στον ποδόγυρο, η φάσα που λέμε. Και “τσίτα τσίτα” σημαίνει “μόλις και μετά βίας”.

Υπάρχει και η λέξη τσιτακισμός, από το φθόγγο τσ, δηλαδή η προφορά του κ ως τσ.

Τι έγινε με Κωστόπουλο-Ηλιάδη; Κάτι σχολίασε ο Κωστόπουλος για μια φωτογραφία της που ανέβασε στο instagram η Ηλιάδη και η τραγουδίστρια μίλησε για “την τσίτα του”, μάλλον εννοεί την μανία του.

Ευτυχώς. Που έκανε το σχόλιο ο τηλεπαρουσιαστής και η τραγουδίστρια μας έκανε πλουσιώτερους στην ερμηνεία μιας λέξης.

Τη λέξη “τσίτι” την ξέρετε; Είναι το φθηνό ύφασμα.