ΠΩΣ ΕΔΙΩΞΕ ΔΥΟ ΠΑΙΚΤΑΡΑΔΕΣ Ο ΝΤΑΙΦΑΣ

Πηγή: INTIME
 

Πέρασαν δύο χρόνια από το θάνατο του Σταύρου Νταϊφά. Σα σήμερα 24 Μαρτίου στα 87 του έφυγε από την οικογένειά του, τους δικούς του, συγγενείς και φίλους προσωπικούς. Και για τον Ολυμπιακό δεν πέθανε. Είναι κομμάτι ισχυρό, που δεν σβήνει στην Ιστορία του Ολυμπιακού ο Σταύρος Νταϊφάς. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΠΑΕ από τότε που τα σωματεία έγιναν ανώνυμες εταιρείες. Μ' αυτόν ο Ολυμπιακός πήρε τέσσερα σερί πρωταθλήματα, τα πρώτα πρωταθλήματα επί εποχής επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Προσωπικότητα το άτομο. Ο πρόεδρος με τη σιδερένια γροθιά, όπως τον έγραφε ο αποδυτηριάκιας από το 1982.

Προσωπικότητα λέω ότι είχε ο Νταϊφάς επειδή ήταν δυνατός και σκληρός. Μ' όλους το ίδιο. Και με συνεργάτες και με αντιπάλους. Με ποδοσφαιριστές και δημοσιογράφους. Σκληρός. Πεζοδρομιακός. Εφοπλιστής σαλονάτος και μάγκας λιμανίσιος. Να πω μόνο ότι μέχρι τότε ήταν άγνωστο έργο φάτσες κάργα λαϊκές και βαρυμαγκήτικες, όπως του Νταϊφά και του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Οι πρόεδροι Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ είχαν συμπεριφορά κοινωνικώς...αποδεκτή, σχεδόν όμοια γυμνασιάρχου.

Τάσος Μητρόπουλος και Νίκος Αναστόπουλος είναι το δίδυμο στον Ολυμπιακό. Κολλητάρια ο ψηλός και ο κοντός. Σε κάποια φάση, λίγο πριν τελειώσει το πρωτάθλημα του 1983 γίνεται ένα χοντρό επεισόδιο.

Ο Νταϊφάς, είπαμε, είναι σκληρός παίκτης, άγρια τσαμπουκαλεμένος και δεν σηκώνει νταηλίκια. Ακόμα και από δύο παίκτες που είναι θεμέλια στην ομάδα. Τους τιμώρησε και τους πέταξε επιτόπου από την ομάδα.

Ο “ΦΙΛΑΘΛΟΣ” γράφει ένα ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο στον Ολυμπιακό υποστηρίζουν πως πίσω από τους δύο ποδοσφαιριστές κρύβεται ο Βαρδινογιάννης. Χαμός. Ο καπετάνιος κάνει μήνυση στον “ΦΙΛΑΘΛΟ” αλλά όταν ήρθε η ώρα του δικαστηρίου ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος είπε πως ο πρόεδρος του Παναθηνϊκού αποσύρει τη μήνυση.

Θεωρείται “ιστορικό” το γεγονός αυτό και δεν αφορά την κόντρα Βαρδινογιάννη με Νταϊφά, όσο την εφημερίδα. Δηλαδή; Ούτε έξι μήνες ζωής δεν είχε ο “ΦΙΛΑΘΛΟΣ” και έτσι που ήταν επιθετικός, με βάση την επικαιρότητα όπως έπαιζε τέτοια εποχή, εύκολα είχε χαρακτηριστεί αντιπαναθηναϊκός, φιλοολυμπιακός.

Μετά από μήνες ο Νταϊφάς μας χάρισε ένα “δώρο”. Επειδή ο “ΦΙΛΑΘΛΟΣ” έκανε κριτική στις “φτηνές” μεταγραφές ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, ο Νταϊφάς κάθε μέρα τα έβαζε μαζύ μας και έτσι μας “απενοχοποίησε”. Με την επιθετική του, την εχθρική του συμπεριφορα μας έβγαλε τη ''ρετσινιά'' της αντιπαναθηναϊκής, της φιλοολυμπιακής εφημερίδας. Δεν ήθελε να χωνέψει ότι μία φυλλάδα που δεν ανήκε σ' άλλο στρατόπεδο, που δεν έπαιζε αντίπαλα συμφέροντα, του έκανε κριτική.

Από μία άποψη ο Νταϊφάς, όπως ο κάθε ισχυρός πρόεδρος, είχε “δίκαιο”. Γιατί ήταν καλομαθημένος από εφημερίδες χωρίς παιδεία κριτικής, προσκυνημένες περισσότερο στον κόσμο των ομάδων παρά στους μεγαλοεπιχειρηματίες των ΠΑΕ.

Σχετικά με το επεισόδιο της “ανταρσίας” των δύο διεθνών, του ψηλού και του κοντού. Τότε είχα μία κουβέντα με τον άνθρωπο που στο σπίτι του οι Τάσος Μητρόπουλος και Νίκος Αναστόπουλος έγραψαν την επιστολή προς τον σκληροτράχηλο μακαρίτη πρόεδρο του Ολυμπιακού. Δεν χρωστούσε στους δύο παικταράδες ο Νταϊφάς. Τα 'χουμε πει αυτά. Σε κανέναν δεν χρωστούσε ο Σταύρακας. Σφικτός, παζάρι στο καυτό τηγάνι, όμως ο κύριος στις υποχρεώσεις του. Έχουν να το λένε. Ο Νταϊφάς ήταν κρύο αίμα και μέταλλο στα νταραβέρια του τα οικονομικά. Παίκτης δύσκολος. Ό,τι, όμως, συμφωνούσε θα το πλέρωνε στην ώρα του. Ο λόγος του ήταν συμβόλαιο. Ο συνεπέστατος. Απλά, το πρόβλημα ζόρισε επειδή ο ψηλός και ο κοντός του Ολυμπιακού είχαν ζητήσει περισσότερα λεφτά από τον Ολυμπιακό.

Σπαθής ο Σταύρακας και στον τζόγο. Του άρεσε το χαρτί, όπως και το τάβλι. Έκανε χοντρό παιχνίδι. Ένα εκατομμύριο, σε δραχμές μιλάμε, στο μονό παιχνίδι και όποιος το πάρει διπλό κερδίζει δύο εκατομμύρια. Πάμε; Πήγαμε.

Ένας άγνωστος στο ποδόσφαιρο γάβρος από την Καλαμάτα ήταν ο Νταϊφάς.. Ένα όνομα που πρωτακούστηκε στον πολύ κόσμο όταν απέκτησε το πακέτο μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, στα 52 του χρόνια. “Να πάρουμε εμείς τον Ολυμπιακό, να πούμε και στον Βαρδινογιάννη να πάρει τον Παναθηναϊκό, να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο...”. Έτσι έγινε δεν μπορείς να το πεις με σιγουριά. Με τη γέννηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το 1979, έπαιξε και ο μύθος στο πως βρέθηκαν αφεντικά των δύο αιωνίων αντιπάλων οι δύο κουμπάροι.
Λέγεται, λοιπόν, ότι ο Σταύρος Νταϊφάς, στη λέσχη των εφοπλιστών, είπε στον γιο του συνεταίρου του, στον Δημήτρη Κωνσταντινίδη: “Εμείς τον Ολυμπιακό, ο Γιώργης τον Παναθηναϊκό...”. Τελικά ,στο ποδόσφαιρο, η αντιπαλότητα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, τσαλάκωσε τη φιλία των δύο προέδρων.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Εσταβίλιο και οι ταβλομαχίες