ΓΙΑΤΙ ΤΟ 'ΠΑΙΞΕ ΝΤΙΒΑ ΜΕ ΚΑΣΚΩΛ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ!

 

Εγώ θα σου πω γιατί ο Έλληνας υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε στους συμμορίτες της Ευρώπης, τους υπαλλήλους των δανειστών της χώρας μας σα ροκ σταρ, με το κασκώλ burberry, έτσι που θα το φορούσε π.χ. ένας Lakis Gavalas. Κάτσε, ρε. Δεν είναι τυχαίο πρόσωπο ο Βαρουφάκης, κάποιος που τον βρήκες στο δρόμο, ούτε εκλέχτηκε βουλευτής επειδή έχει κάνει ρουσφέτια. Είναι μια προσωπικότητα γνώστης του αντικειμένου και έχει απόλυτη συνείδηση με ποια κοράκια θα διαπραγματευθεί. Αυτός, μόνος, εναντίον όλων.

Μια γυναίκα γιατί ντύνεται εντυπωσιακά; Με ρούχο και αξεσουάρ που «φωνάζουν». Με χρώματα φανταιζί, κτυπητά. Γιατί; Για να προκαλέσει. Για τι άλλο; Να τραβήξει την προσοχή. Εδώ είμαι. Χωρίς ντύσιμο με ακρότητες η κυρία θα περάσει απαρατήρητη. Θα την προσέξεις, όμως, αν φοράει κάτι εξτρήμ επάνω της, που λείπει από τις άλλες, που την κάνει να ξεχωρίζει.

Ύστερα είναι και η αυτοπεποίθηση που παίρνει αυτός που ντύνεται έξαλλα. Του ανεβάζει το ηθικό όταν αισθάνεται ότι η παρουσία του απασχολεί, συζητείται. Ο Βαρουφάκης πήγε στην downing street 10 με το πανάκριβο αμπέχωνο. Έχασα, λέει, τη βαλίτσα μου. Παραμύθια. Και να την έχανε πριν βρεθεί με τον Άγγλο πρωθυπουργό θα μπορούσε να βολευθεί με κάτι πιο κυριλάτο. Όχι, όλα τα έκανε μελετημένα.

Έφυγε πολύ διαβασμένος από την Αθήνα ο Βαρουφάκης, ντίβα γεννημένος από κούνια. Ακόμα και τις λέξεις, στα πολύ καλά αγγλικά του που χρησιμοποίησε ήταν επιλεγμένες. Είπε για παράδειγμα «synthesis ideas», σύνθεσις ιδεών, δηλαδή χρησιμοποίησε ατόφιες ελληνικές λέξεις του αγγλικού λεξιλογίου.

Θα μπορούσε να πει combination different opinion, κάτι τέτοιο. Προτίμησε, όμως, τα αγγλικά που προέρχονται από την Ελλάδα για να τους πει ότι Εμείς οι Έλληνες προηγηθήκαμε πολιτικά, πολιτιστικά, πνευματικά. Εσείς φτιάξατε γλώσσα με βάση τη δική μας. System, σύστημα. Symphony, συμφωνία. Synonym, synopsis, symptom, syndrome, symbol, sympathy, symmetry. Ένα σωρό «δικές» σας λέξεις είναι ελληνικές.

Επί του θέματος. Ο Βαρουφάκης δεν επέλεξε ένα σπορ ντύσιμο ενός καθημερινού ανδρός, έτσι για να αποφύγει απλά το κόσμιο, το καθιερωμένο που συνηθίζεται σε επίσημες συνάξεις. Επί τούτου κρέμασε το κασκώλ και να πει με τον τρόπο του στο γιούρογκρουπ ότι σας γράφω. Αυτό ήθελε. Δύο τρόπους είχε να επιλέξει. Να βάλει τα χέρια του «χωνί» στο στόμα και να φωνάξει «Σας έχω για τα αρχίδια μου». Ε, δεν έφθασε μέχρι εκεί. Περιορίστηκε στον άλλο με το κασκώλ που είχε αγοράσει από το μαγαζί του Λάκη Γαβαλά.

Διαβάστε ακόμα:

Το κρυφό χαρτί του Βαρουφάκη