Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ Η ΖΩΗ ΕΚΟΨΕ ΤΟΝ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Τα πιάνα μπορεί να κουρδίζονται τρείς, το πολύ, φορές το χρόνο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όμως κάθε μέρα. Αλλοιώς δεν εξηγείται η γκρίνια της ακόμη και για τον τρόπο με τον οποίον η ΕΡΤ αντιμετωπίζει το εν λόγω ζήτημα. Παρακολουθήστε το διάλογο της με τον Λάμπη Ταγματάρχη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Ταγματάρχης: "Λόγω των παθογενειών της παλιάς ΕΡΤ, όταν έπρεπε να κουρδίσουμε τα πιάνα της συμφωνικής της ΕΡΤ, έπρεπε να προσλάβουμε ως μόνιμο έναν κουρδιστή για να τα κουρδίζει κάθε 3-4 μήνες, γιατί δεν μπορούσαμε να τον προσλάβουμε με μπλοκάκι."

Κωνσταντοπούλου: "Γιατί να μην προσλάβετε μόνιμους;"

Ταγματάρχης: "Μα δεν γίνεται να προσλάβουμε κάποιον μόνιμο για να κάνει μια δουλειά κάθε 3 μήνες!"

Κωνσταντοπούλου: "Και ο κουρδιστής πιάνου είναι πολύτιμος από την στιγμή που υπάρχουν τα Μουσικά Σύνολα. Όλοι θυμόμαστε και δακρύσαμε με τα μουσικά σύνολα την βραδιά του "μαύρου" στην ΕΡΤ."

Δηλαδή, τι λέει η Ζωή; Λέει να προσλάβουμε κάποιον για να εργάζεται τέσσερις μέρες το χρόνο, αλλά να πληρώνεται για 365.

Ο υπάλληλος αυτός θα είναι μόνιμος για να μην μπορεί να τον κουνήσει κανείς αν αποβεί σκάρτος, αν δηλαδή θεωρήσει πολλές τις τέσσερις ημέρες εργασίας του και θελήσει να τις μειώσει, άλλοτε δηλώνοντας ασθένεια, άλλοτε κάνοντας κοπάνα και άλλοτε απεργώντας με αίτημα την πρόσληψη βοηθών του.

Όπως λένε οι ειδικοί, τα πιάνα πρέπει να κουρδίζονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από εξειδικευμένο χορδιστή–τεχνικό. Μάλιστα, όταν είναι καινούρια, ίσως χρειάζονται τα πρώτα χρόνια κούρδισμα 2 ίσως και 3 φορές το χρόνο για να «στρώσουν». Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις αλλαγής κλειδιών ή σε κάποια παλαιά πιάνα που δεν κρατούν το χόρδισμα τους.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Η ΕΡΤ, κατά τη λογική Κωνσταντοπούλου ίσως χρειαστεί να δημιουργήσει ειδική διεύθυνση χορδισμού πιάνων. Για να δακρύζουμε καλύτερα, όταν παίζουν τα μουσικά σύνολα, κάτι που δεν έπιασε ο Ταγματάρχης γι αυτό κόπηκε.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιος έριξε την πεπονόφλουδα στα πόδια της Μακρή