ΤΗ ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

Ο Γιάννης Διακογιάννης είναι βέβαια παρελθόν, άλλωστε ο θρυλικός σπορτκάστερ, πολύ προχωρημένη κατάσταση στην εποχή του, για την Ελλάδα, είναι 87 χρονών. Μίλησε, όμως, για το σήμερα. Και είπε τα γνωστά. Ότι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι βρώμικο και ότι δεν έχει φιλάθλους, αλλά οπαδούς.

Μια παρένθεση, πριν μπούμε στο ψητό. Δύο πράγματα θα πεις για τον «Ζανώ», όπως έτσι τον ξέρει η δημοσιογραφική πιάτσα. Πρώτον, ότι είναι Ευρωπαίος, της γαλλικής κουλτούρας. Για κάποιο διάστημα, μάλιστα, έζησε, παντρεύτηκε στη Γαλλία.

Λάτρης του αγγλικού ποδοσφαίρου, ορκισμένος και με παρωπίδες λέω εγώ βρετανόφιλος, με τη μετάδοση αγώνων ποδοσφαίρου από την κρατική τηλεόραση ως δημοσιογράφος έδωσε έναν αέρα ευρωπαϊκό. Όχι χουλιγκάνικο, όχι επιπέδου διαδιχτύου.

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα πάντα ήταν βρώμικο, δεν βρώμισε τα τελευταία 5, 15, 25 χρόνια. Απλά σήμερα η βρωμιά έχει οργανωθεί, δεν είναι χύμα, σκόρπια. Υπάρχει κέντρο εξουσίας στη βρωμιά. Είναι πολύ ρομαντική, αρκετά αφελής η τοποθέτηση του Διακογιάννη ότι... σήμερα βρώμισε το ποδόσφαιρο.

Δεύτερον. Στην Ελλάδα δεν έχουμε φιλάθλους, έχουμε οπαδούς. Παληά ιστορία αυτή, όχι φρέσκια. Και ο ίδιος ο Διακογιάννης είναι οπαδός. Και δεν θα το ανέφερα αν δεν ήταν άρρωστος οπαδός. Βάζελος σε νοσηρό βαθμό. Μόνον που δεν έπαιζε ο οπαδικός πατριωτισμός του στην τηλεόραση, ούτε στα γραπτά του.

Μισή αλήθεια είναι να πεις ότι έχουμε οπαδούς. Ολόκληρη αλήθεια, ότι και οι δημοσιογράφοι είναι οπαδοί. Κάποιοι σκληροπυρηνικοί. Και σήμερα, τα τελευταία χρόνια, φόρα παρτίδα οι «δημοσιογράφοι» παριστάνουν τον φανατικό οπαδό, μάλιστα περισσότερο από την προσωπική τους οπαδική μόλυνση. Γιατί; Επειδή υπάρχει ακροατήριο που γουστάρει Μάου-Μάου και τον «δημοσιογράφο».

Με την ευκαιρία να πω ποιοι είναι οι «υπεύθυνοι» που οι «δημοσιογράφοι» πέταξαν πλέον τα πέπλα της ντροπής και παίζουν ανοικτά σαν οπαδοί. Είναι δύο πολύ γνωστά ονόματα. Ο Πέτρος Κωστόπουλος και ο Θέμος Αναστασιάδης.

Μέχρι τις αρχές δεκαετίας '80 δεν τολμούσε κάποιος δημοσιογράφος να δηλώσει τα ποδοσφαιρικά του φρονήματα. Πολύ περισσότερο αθλητικός συντάκτης. Ο Κωστόπουλος από το «Κλικ»,που έγραφε ύμνους για την εφημερίδα «ΦΙΛΑΘΛΟΣ», δεν έκρυβε την τρέλλα του για τον Ολυμπιακό.

Εκδότης περιοδικού ο Κωστόπουλος, ασχολούνταν με τα πάντα και στα εξώφυλλα λάνσαρε γυμνά μανουλομάνουλα. Και μέσα σ' όλα, τη μόδα, την πολιτική, το σεξ, εντελώς απενοχοποιημένα άπλωνε και το γαβριλίκι του. Από κοντά, από το ραδιόφωνο του Κόκκαλη, το Flash, ένας άλλος μη αθλητικός συντάκτης, ο Θέμος Αναστασιάδης να δίνει τα ρέστα του και να αποθεώνει τον Ολυμπιακό, να γελοιοποιεί τον Παναθηναϊκό. Γάβρικη μαστούρα μετά πλάκας.

Αυτοί οι δύο, λοιπόν, άνοιξαν την πόρτα και όρμηξαν μέσα οι σημερινοί, αυτός ο «δημοσιογραφικός» εμετός της οπαδοσύνης. Τουλάχιστον να γνώριζαν και λίγο μπάλλα, και δύο-τρία περισσότερα ελληνικά...

Διαβάστε ακόμα:

Το ντέρμπυ του Πέτρου Κωστόπουλου με την ...Τζούλια