ΣΚΥΛΟΚΑΒΓΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΑΤΑ ΙΜΑΛΑΙΩΝ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Υπήρξε άραγε ή όχι γάτα Ιμαλαϊων στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Ψυχάρη, όπως υποστηρίζει ο εκδότης; Παλιά καραβάνα της δημοσιογραφίας έλεγε σε πολιτικο-δημοσιογραφική συντροφιά ότι η παρουσία του αιλουροειδούς μάλλον σημειολογική παρά πραγματική πρέπει να είναι. Επινοήθηκε εξήγησε, για να καταδείξει ότι υπάρχουν και μάρτυρες των συναντήσεων, ή όπως έγραψε ο Ψυχάρης χρυσές εφεδρείες. Τι σημαίνει τώρα χρυσή εφεδρεία.

Είναι η τακτική που ακολουθούσαν οι παλιοί δημοσιογράφοι για να αμυνθούν επιτιθέμενοι σε περίπτωση διάψευσης μιας αποκάλυψης τους. Πρόκειται για τα πρόσθετα, και ορισμένες φορές πιο αποκαλυπτικά, στοιχεία, που φύλαγαν για να τα δημοσιεύσουν σε απάντηση της διάψευσης που περίμεναν να δεχθούν από τον ή τους θιγόμενους.

Μιλάω για την εποχή που ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα μπορούσε να οδηγήσει στην αντικατάσταση ενός υπουργού ή άλλου κυβερνητικού στελέχους, ενώ αντίστοιχα μία ηχηρή διάψευση μπορούσε να σημάνει ακόμη και την απόλυση ενός δημοσιογράφου. Απευθύνθηκα σε ...γατολόγο για να μάθω τι το ιδιαίτερο έχει η γάτα των Ιμαλαϊων για να παίξει, είτε είναι υπαρκτή είτε όχι, τόσο σπουδαίο ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Η γάτα αυτή, μου είπε, είναι ...εχέμυθη.

Δηλαδή, παρότι έχει γλυκιά, σιγανή και μελωδική φωνή, σπάνια ακούγεται. Τα μάτια της, όμως, μπορεί να γίνουν εκφραστικά, όταν εκείνη το θελήσει. Να η χρυσή εφεδρεία. Το κύριο χαρακτηριστικό της, ωστόσο είναι η νωθρότητα και η αδιαφορία για ό,τι συμβαίνει γύρω της. Αντίθετα, η γάτα Αγκύρας είναι πολύ περίεργη και πολύ δραστήρια, ενώ η περσική θεωρείται μονόχνωτη άρα αξιόπιστη, επειδή δεν κάνει εύκολα φιλίες με ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμα:

Ο κάμπος όλος έγινε Σύριζα