Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ 23 ΑΕΚΤΖΗΔΩΝ

 

γράφει ο στήβεν αβραμίδης

Αμέσως πετάχτηκε ο δημοσιογράφος βήτα, όπως λέμε ο άλφα, και χαρακτήρισε την ανακοίνωση της συγνώμης του Ιβάν, σαν γνήσια αντρική στάση. Διότι θα μπορούσε να είχε επιλέξει τον δρόμο της σιωπής, όπως αναφέρει. Φυσικά ο καθένας μπορεί να έχει την γνώμη του αλλά θα πρέπει αυτή να στηρίζεται σε λογικά επιχειρήματα. Το επιχείρημα ότι δεν διάλεξε τον σκασμό, δεν στηρίζεται σε κάποια λογική, παρά μόνο στα τεχνάσματα τα δικανικά που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να πείσουν τους δικαστές για κάποια ειλικρινή μεταμέλεια.

Και πάω στην ανακοίνωση, η οποία θα μπορούσε να έχει περιοριστεί απλά στην συγνώμη για την μπούκα λόγω συναισθηματικής φόρτισης, κι οπότε θα μπορούσε να κρύβει μεταμέλεια. Η ανακοίνωση του Σαββίδη, δυστυχώς, έχει στη συνέχεια έναν παραληρηματικό λόγο, και προσπαθεί να εξηγήσει, όχι το συναίσθημα, αλλά την ίδια την μπούκα. Λες κι αυτά τα δύο ταυτίζονται κι ότι δεν προηγείται το ένα του άλλου, μπερδεύοντας τελικά το αν η συγνώμη είναι για το συναίσθημα του ή για την μπούκα.

Το πρώτο σκεπτικό λοιπόν, είναι οτι ξεφύγαμε στο συναίσθημα από το πλήθος των μη αθλητικών γεγονότων, που έλαβαν χώρα προς το τέλος του αγώνα: τις ενέργειες του διαιτητή και του επόπτη ( γκολ- οφσάιντ – γκολ ) κλπ. Ο Σαββίδης λοιπόν, εκτός του ότι υιοθετεί την παραποίηση του φύλλου αγώνα από τον απειλούμενο διαιτητή στα αποδυτήρια από μπράβους του, δέχεται ότι ο διαιτητής κατακύρωσε γκολ την ώρα του αγώνα. Εντάξει, άσχετος από μπάλα είναι, αλλά γιατί μπαίνει στο γήπεδο την ώρα που η ομάδα του προηγείται, όπως μας γράφει; Πρώτο ψέμα εδώ πέρα.

Συνεχίζει ο γραφιάς λοιπόν, λέγοντας οτι στο γήπεδο είχαν εισέλθει δεκάδες άνθρωποι και των δυό ομάδων, οπότε κλήθηκε από τις περιστάσεις να μπουκάρει για να προστατέψει δεκάδες χιλιάδες Παοκτσήδων από προβακάτσιες, συμπλοκές και ανθρώπινα θύματα. Επομένως οι δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι μόνο του ΠΑΟΚ, κινδύνευαν από μερικές πεντάδες ανθρώπων της ΑΕΚ, δεχόμενοι κιόλας οτι δύο εκ της αποστολής της ΑΕΚ, είχαν ήδη αποβληθεί. Κι επομένως οι δεκάδες χιλιάδες Παοκτσήδες απειλήθηκαν από τους δεκαοκτώ παίκτες, τους τρεις γιατρούς, τον γενικό αρχηγό, και τους δυο φροντιστές. Εδώ φυσικά θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στους δεκάδες χιλιάδες Παοκτσήδες, που αν και απειλούμενοι, δεν τράπηκαν σε φυγή.

Ο Σαββίδης όμως, σύμφωνα με όσα είδαμε στην τηλεόραση, σε πρώτη φάση διέταξε τους παίκτες του να φύγουν από το γήπεδο, και σε δεύτερη φάση – όταν τον κατούρησε ο Βιερίνια – κινήθηκε σαφώς προς το διαιτητικό δίδυμο, όπου εκεί βέβαια τον πρόλαβε ο Μίχελς, που πουλούσε κι αυτός παοκοφροσύνη στον Ιβάν μπας κι εξακολουθήσει να έχει κάποια δουλειά. Σε τρίτη φάση ο Ιβάν, έβρισε τον Λαμπρόπουλο και σε τέταρτη φάση χτύπησε τον Δημητριάδη. Επομένως, η συνέχεια της ανακοίνωσης ''πιστέψετε με δεν είχα κανένα σκοπό να διακπλητιστώ με την αντίπαλη ομάδα ή με τους διαιτητές'' είναι άλλο ένα ψέμα κατά συρροήν, που για λόγους οικονομίας, θα το χαρακτηρίσω δεύτερο ψέμα.

''Και σαφώς δεν απείλησα κανέναν'', συνεχίζει ο ποιητής. Ξεχνάει όμως ο Ιβάν, ότι έβγαλε το μπουφάν του για να φανεί το όπλο του. Μπορεί κάποιος να πει ότι ζεστάθηκε λόγω της προστασίας που παρείχε σε δεκάδες χιλιάδες Παοκτσήδες, αλλά αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι ο Μίνος. Διότι εγώ θα πω ότι με την εσκεμμένη εμφάνιση του όπλου αλλά και την διαρκή κίνηση του δεξιού του χεριού ότι τώρα το τραβάω, απειλήθηκαν οι πάντες. Από παίκτες και των δυο ομάδων, μέχρι αξιωματούχοι του αγώνα αλλά και αστυνόμοι που ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης. Και μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότι τα πιστόλια ήταν δύο, αφού άλλο ένα τέτοιο υπήρχε και σε έναν μπράβο του. Τρίτο ψέμα λοιπόν.

Λέει κι άλλα η ανακοίνωση. Για ομηρία σε άρρωστο ελληνικό ποδόσφαιρο – υπενθυμίζω τις δηλώσεις που είχαν κάνει άνθρωποι του για αποδεκτή κατάσταση -, το οποίο διοικεί ο άνθρωπος του Γραμμένος. Και καταλήγει ο ποιητής οτι θα συνεχίσει να εργάζεται για έντιμη διαιτησία και δίκαιο ποδόσαφαιρο. Πόσο έντιμη; Σαν το γκολ του περσινού τελικού; Πόσο δίκαιο ποδόσφαιρο; Σαν αυτό που δανείζεις σε ομάδες παίκτες, που όμως δεν παίζουν εναντίον σου, Ή μήπως τόση δικαιοσύνη που βγάζει αποφάσεις μέσα στη νύχτα σαν πειρατής, με τα εισιτήρια προτυπωμένα ανοίγοντας εφορίες σαββατιάτικο και μαγαζιά να έχουν δίχτυα προστασίας κυριακάτικο; Τέταρτο ψέμα και μάλιστα δηλωτικό των προθέσεων του από εδώ και πέρα.

Μια συγνώμη λοιπόν, που συνοδεύεται από τέσσερα μίνιμουμ ψέμματα, σαφέστατα και δεν μπορεί να είναι αποδεκτή . Και σαφέστατα δεν είναι αντρίκεια στάση, δημοσιογράφε γάμα. Είναι κατιναριό χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα. Κι άρα είναι για τα σκουπίδια. Αυτά που άνετα μπορούν να χωρέσουν και τον Μίχελς, που διάλεξε τον δρόμο της σιωπής και δεν προλάβανε να του βάλουν στο στόμα του μαλακίες. Κι αυτά τα σκουπίδια, που είναι έτοιμα να υποδεχτούν την τελευταία ανάρτηση του γιού του Ιβάν, που μας έδειξε μια αρκούδα να παίζει το πουλί της, μάλλον διότι δεν ξέρει να βγάζει selfie.


Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ, ΤΙ ΕΚΑΝΕ, ΡΕ, Ο ΙΒΑΝ!