ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ

 

Υπάρχουν δημοσιογράφοι που τα παίρνουν. Πάντα υπήρχαν πιαστράκηδες. Και δημοσιογράφοι, και μπάτσοι, και τελωνειακοί, και εφοριακοί, και δικαστικοί, και πολιτικοί. Όλοι τα παίρνουν. Λάθος διατύπωση. Εννοώ ότι σ’ όλους τους χώρους θα βρεις επαγγελματίες που δωροδοκούνται. Οι οποίοι πάνω από το καθήκον, πάνω από την αξιοπρέπεια τους, βάζουν το προσωπικό οικονομικό όφελος. Και γίνονται πουλητάρια.

Ας περιοριστούμε στους δημοσιογράφους. Ποιοι τα παίρνουν; Όχι απλά ποιοι είναι οι ύποπτοι, αλλά εκείνοι που είναι πράγματι στημένοι. Και το άλλο ερώτημα είναι πώς αντιλαμβάνεται κανείς ποιοι απ' αυτούς που το παίζουν αντικειμενικοί, στην πραγματικότητα έχουν πρακτορική δημοσιογραφική αποστολή.

Μπήκαμε σε ναρκοπέδιο. Να το περπατήσουμε. Κανένα πρόβλημα. Κατ' αρχήν κι ίσως δεν χρειαστεί να το πάμε στο βάθος υπόγειο το πράμα. Δεν θα υπήρχαν payrollίστες δημοσιογράφοι, αν δεν γουστάρουν τα γραπτά τους αναγνώστες που... συμφωνούν με τους τολμηρούς, τους... αγωνιστές της μαχόμενης δημοσιογραφίας. Κόσμος που κλείνει τα μάτια, αν δεν επαινεί τη δωροδοκία, η οποία ενέχει τη διάσταση της λαϊκής επιταγής. Της λαϊκής εντολής.

Τρώει μπινελίκια και ο καθαρός σχολιαστής αν ενοχλεί την ομάδα μας, το κόμμα μας, την θρησκευτική μας πίστη. Καθήκι είναι ο κύριος, ακόμα κι αν είμαστε βέβαιοι ότι δεν παίζει τον υποβολέα των αντιπάλων. Από την άλλη, μπράβο στο παλληκάρι αν τα λέει σύμφωνα με τα συμφέροντα μας, και χαλάλι του που ο πρόεδρος του ξηγιέται χαρτζηλίκια.

Ποιοι τα παίρνουν; Αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως, όχι ποιοι τα δίνουν. Αξία έχει μια τέτοια κουβέντα μόνο με συνομιλητές που υπεράνω της τοποθέτησης τους, της πολιτικής ή ποδοσφαιρικής τους ένταξης, καταδικάζουν κατά πρώτον εκείνον που τα χώνει, και μετά τον άλλον που τα βουτάει. Ακόμα κι αν ο λαδιάρης τα ζητάει, μάλιστα φτάνει μέχρι να εκβιάζει αυτόν που τελικά πληρώνει τον εκβιαστή, η μεγαλύτερη ευθύνη, λέω εγώ, ανήκει στον εκβιαζόμενο. Γιατί αν αυτός δεν βάζει το χέρι στην τσέπη, τότε δεν υπάρχει καμιά δωροληψία, καμιά δωροδικία από τον τον εκβιαστή.

Εκβιάστηκε ο άνθρωπος, τι να φταίει; Φταίει. Πριν από τον εκβιασμό, πριν τελεστεί και το αδίκημα της δωροδοκίας, ο τύπος είχε κάνει μια βρωμοδουλειά. Αν δεν την είχε διαπράξει δεν θα έπιανε κανένα λαβράκι ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, ο οποίος αν δεν τα κονομήσει εκβιαστικά, θα εμφανιστεί δημοσιογράφος που αποκαλύπτει σκάνδαλα.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΣΟΥΛΑΣ