Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ''ΓΥΝΑΙΚΑΣ''

 

Την πρώτη Φεβρουαρίου του 1950 βγαίνει στα περίπτερα το περιοδικό ''Η ΓΥΝΑΙΚΑ'. Από μόνο του είναι γεγονός ιστορικής σημασίας για την μικρή χώρα, λίγο μετά τον εμφύλιο που ακολούθησε τη γερμανική κατοχή. Δυο ταφόπλακες στην πλάτη της Ελλαδούλας που ψάχνει ανάσες πρώτα να επιβιώσει, να σταθεί όρθια. Ο και της σχολής καλών τεχνών σκιτσογράφος Ευάγγελος Τερζόπουλος αποφασίζει να εκδώσει το πρώτο γυναικείο έντυπο στην πατρίδα μας. Για την Ελληνίδα, τη μέση Ελληνίδα η οποία είναι αιώνες πίσω από την Ευρωπαία. Αιώνες. Ό,τι ξέρει η Ελληνίδα είναι αυτό που πήρε από την μάνα της, την γιαγιά της, γυναίκες άλλων εποχών, πεπερασμένων.

Τεράστια η πολιτιστική προσφορά του εκδότη Ευάγγελου Τερζόπουλου, του οποίου το περιοδικό κυκλοφορεί με συνεργάτες κάποια θηρία της ντόπιας λογοτεχνίας. Μάλιστα. Γυναικείο περιοδικό για τη μόδα, τη μαγειρική, το νοικοκυριό, για το πώς θα μεγαλώσει το παιδί η μητέρα, πως θα μακιγιαριστεί, και άλλα πρακτικά θέματα, και στο οποίο να γράφουν Βάρναλης, Νιρβάνας, Μελάς. Οι κολοσσοί.

''Η Γυναίκα'' είχε ποιότητα. Επίπεδο. Σοβαρότητα. Και περιεχόμενο. Με μια εκπληκτική προσαρμοστικότητα στο Σήμερα, που ολοέν διαφοροποιόταν σε μια Ελλάδα η οποία συνεχώς άφηνε πίσω της το Χθες. Κάθε τεύχος της ''Γυναίκας'', ήταν καλύτερο, διότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα περιοδικό προετοιμαζόταν με την επιμέλεια που χαρακτήριζε εκδόσεις τίτλων με παγκόσμια κυκλοφορία.

Δυο λόγια για τον κύριο Ευάγγελο, για να γνωρίσουν οι νεώτεροι όχι ακριβώς τον ίδιον, αλλά σε ποιες συνθήκες, στο πρόσφατο παρελθόν αυτής της βασανισμένης χώρας, κάποιοι ξεχωριστοί Έλληνες πρόκοψαν και πρόσθεσαν κάτι τις στο τόπο μας. Αρχές του περασμένου αιώνα γεννιέται ο Τερζόπουλος, από πατέρα τυπογράφο, στα Δαρδανέλια του Ελλήσποντου. Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος φέρνει τους γονείς και τα άλλα τρία αδέλφια του στην αφιλόξενη, στην προβληματική Ελλάδα, με συνέπεια η οικογένεια Τερζόπουλου να επιστρέψει στην Τουρκία.

Νέα μετακίνηση, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, και εγκατάσταση, προσωρινά, στην Ίμβρο. Στο νησί ο Ευάγγελος εκδίδει εφημερίδα, την γράφει ο ίδιος και την τυπώνει, και την πουλάει τις νύχτες. Στην Αθήνα ο νεαρός Τερζόπουλος ξεκινάει ως στοιχειοθέτης σε τυπογραφείο. Πέθανε το 1990, σα σήμερα 9 Δεκεμβρίου.  

 Στη φώτο, εξώφυλλο της ''Γυναίκας'' το 1954.
Διαβαστε ακομα:

MAΡINAKH, ΚΕΡΔΙΣΕ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΤΣΙ…